Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Import

Pre Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre sa vyčlenilo ďalších 150.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR

Bratislava 10. februára (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) vyčlenilo tento rok pre Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre ďalších 150. 000 eur. Rovnako ako minulý rok ide o financie z prioritných projektov.

class="articleimage left">Z výstavy "Ľudovít Štúr - reformátor slovenskej spoločnosti" v priestoroch bratislavského hradu 28. januára 2015. Foto: TASR

Bratislava 10. februára (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) vyčlenilo tento rok pre Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre ďalších 150.000 eur. Rovnako ako minulý rok ide o financie z prioritných projektov. Vlani ministerstvo schválilo na tento účel 500.000 eur. Spolu tak na účet múzea pribudlo 650.000 eur.

Tie sa podľa hovorcu ministerstva Jozefa Bednára použijú na jeho opravu a vybudovanie novej expozície Ľudovíta Štúra. Náklady na renováciu sa odhadujú na približne 300 až 400.000 eur. Obnoví sa fasáda, vymenia okná, omietky a rozvody. S prácami, ktoré by mali trvať štyri až päť mesiacov, sa začne v marci.

Slávnostné otvorenie novej expozície, ktorá bude prezentovať život, činnosť, dielo a odkaz Štúra, je predbežne naplánované na november.

Verejnosť si bude môcť pozrieť jeho osobnú knižnicu, diela v prvom vydaní, ako aj originál novín vydávaných v štúrovskej spisovnej slovenčine. Sprístupnená bude tiež Pamätná izba, kde Štúr býval a aj zomrel.

Popri osobnosti Štúra expozícia priblíži tiež osudy jeho najbližších súputníkov a spolupracovníkov - Janka Kráľa, Andreja Sládkoviča, Jána Botta, Jána Kalinčiaka, Janka Matušku. "Expozícia bude koncipovaná tak, aby bola prístupná všetkým vekovým skupinám návštevníkov, s prihliadnutím na žiakov a študentov, ktorí tvoria aj v súčasnosti prevahu návštevníkov. Jej obsahová náplň bude vychádzať z najnovších vedeckých poznatkov slovenskej historiografie s cieľom zbaviť pohľad na Ľudovíta Štúra a jeho význam pre národnú históriu legiend a mystifikácií," priblížil Bednár.

Vláda pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia vyhlásila tento rok za Rok Ľudovíta Štúra. Na národnej aj regionálnej úrovni sa pri tejto príležitosti uskutoční množstvo podujatí. Kľúčové aktivity by mali vyvrcholiť koncom októbra v jeho rodisku - Uhrovci, kde sa 28. októbra 1815 narodil.