Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Pre prípady tuberkulózy zasadala v Rožňave protiepidemická komisia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

V súvislosti s výskytom ochorenia začala pľúcna ambulancia pri Nemocnici s poliklinikou sv. Barbory v Rožňave so šetrením úzkych kontaktov

Rožňava 13. januára (TASR) – V okrese Rožňava zasadala vo štvrtok (12. 1.) protiepidemická komisia, dôvodom je nedávny výskyt tuberkulózy (TBC) v obci Nižná Slaná. Aktívna forma ochorenia bola evidovaná u jednej dospelej osoby a dvojročného a trojmesačného dieťaťa, u ďalších osôb sa vyskytla latentná, teda skrytá forma infekcie. Pre TASR to uviedol regionálny hygienik Jozef Varga.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Rožňave dostal hlásenia o dvoch aktívnych formách TBC ešte 27. decembra 2022. Ochorenie sa vyskytlo u 23-ročného muža a dvojročného dieťaťa z obce Nižná Slaná. Obaja boli izolovaní na infektologických pracoviskách. Spolu s dvojročným dieťaťom bola hospitalizovaná aj jeho trojmesačná sestra, u ktorej sa ochorenie potvrdilo v utorok (10. 1.).

V súvislosti s výskytom ochorenia začala pľúcna ambulancia pri Nemocnici s poliklinikou sv. Barbory v Rožňave so šetrením úzkych kontaktov. "Exponovaných je 89 osôb, z toho 52 detí. Štrnástim osobám s latentnou formou infekcie bola nasadená preventívna antituberkuloidná liečba. Nové aktívne formy neboli zistené," uviedol Varga s tým, že v šetrení sa naďalej pokračuje. Vyšetrenia je podľa jeho slov potrebné robiť komplexne vrátane odberov krvi, vykonania tuberkulínovej skúšky či röntgenového vyšetrenia pľúc.

Vo štvrtok sa konalo aj zasadnutie protiepidemickej komisie okresu s cieľom urýchliť proces vyšetrenia kontaktov a dohodnúť spôsob ich dopravy na ambulanciu. "Výsledkom jednania bola dohoda o konkrétnych termínoch vyšetrení, dopravy kontaktov na ambulanciu, lekárom bola prisľúbená pomoc aj zo strany obce Nižná Slaná, Policajného zboru a Mestskej polície v Rožňave," priblížil Varga.

TBC je infekčné ochorenie, ktoré najčastejšie napáda pľúca. Šíri sa vzduchom, napríklad pri kašľaní či kýchaní. Epidemiologická situácia vo výskyte ochorenia v okrese Rožňava má podľa regionálneho hygienika za posledné desaťročie klesajúci charakter. Posledné ochorenie v okrese bolo hlásené v roku 2018.

"Je potrebné zdôrazniť aj skutočnosť, že pravidelné povinné očkovanie detí proti TBC bolo ukončené k 1. januáru 2012. Dorastajúca populácia tak nemá dostatočnú ochranu proti tomuto ochoreniu," skonštatoval Varga.