Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Import

Predmet mesiaca august v Múzeu Jána Thaina -pôrodná stolička

Pôrodná stolička Foto: Marta Kasášová,MJT Nové Zámky

Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch každý mesiac sprístupní svojim návštevníkom zaujímavý predmet, či listinu, poukazujúcu na život a tradície nášho ľudu v minulosti

Šurany 14. augusta (TASR) - V auguste si návštevníci múzea môžu prezrieť unikátnu pôrodnú stoličku pochádzajúcu z 19. storočia. Niet návštevníka múzea, ktorý by si so záujmom neprezrel tento unikátny zbierkový predmet, ktorý má priamy súvis s tým najkrajším okamihom v živote ženy - matky s narodením dieťaťa.
Hoci od 19. storočia medicína a pôrodníctvo pokročilo míľovými krokmi vpred, predsa nás zaujíma, akými spôsobmi boli uľahčované pôrody žien v minulosti...
Pracovníčka múzea Bc. Marta Kasášová prezradila, že pôrod v sede bol v 19. storočí v Uhorsku veľmi rozšírený. Pôrodnú stoličku využívali hlavne počas „vypudzovacej“ fáze pôrodu, keď už dieťa prichádzalo na svet.

Stolička je nízka, trojnohá, s polkruhovitým sedadlom, do ktorého sú šikmo vsadené palicové nohy. Operadlo je ohnuté do tvaru písmena „V“. Sedadlo je spojené s operadlom štyrmi začapovanými, mierne profilovanými stĺpikmi. Na oboch koncoch operadla sú vytvorené zárezy pre palce rúk, ktoré slúžili na lepšie zapretie sa rodičky.

Celá stolička je vyhotovená z tvrdého dreva, pochádza z dielne neznámeho dedinského stolára. Používala sa pri pôrodoch v domácom prostredí koncom 19. a začiatkom 20. storočia.
Táto vzácna pamiatka pochádza z obce Tvrdošovce, nachadzajúcej sa v okrese Nové Zámky. Objavil a zachránil ju voľakedajší detský lekár Anton Haulik.

PaedDr. Helena Rusnáková, Obchodná akadémia Šurany