Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Import

Predmetom mesiaca september v MJT Nové Zámky je fajka

Predmet mesiaca september Foto: Eszter Kovácsová

Aj v septembri si návštevníci Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch majú možnosť pozrieť zaujímavý predmet mesiaca. Je ním tentoraz hlinená fajka nachádzajúca sa v archeologickom zbierkovom fonde múzea.

Nové Zámky 15. septembra (TASR) - V 19. a v prvej polovici 20. storočia medzi najvyhľadávanejšie fajky patrili tie, ktoré pochádzali z banskoštiavnických dielní (tzv. Štiavničky ). Známou svojimi rozmanitými výrobkami sa stala fajkárska dielňa Karola Zachara, z ktorej pochádza i vystavený zbierkový predmet mesiaca september.

Fajka je vyrobená z kvalitnej červenej hliny zo Štiavnických hôr v kombinácii s bielou mastnou hlinou, ktorá zabezpečila jej tvrdosť. Peknú červenohnedú farbu fajka získala pri normálnom vypaľovaní na vrstvách dubových pilín. Vysoký lesk jej povrchu bol výsledkom leštenia kefou, napustenou včelím voskom.

Na pravej strane kŕčka fajky je vyrazená ochranná značka firmy – ZACHAR SELMECZEN, na ľavej strane je kruhový erbový kolok mesta Banská Štiavnica (Sériu fajok podobného typu ako je náš exemplár, vyrábali v dielni Karola Zachara v Banskej Štiavnici v rokoch 1900 – 1918).

Aj tento zbierkový predmet sa teší záujmu návštevníkov múzea.

PaedDr. Helena Rusnáková, Obchodná akadémia Šurany