Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Import

Pred Úradom vlády SR sa zišli stovky protestujúcich študentov

Foto: TASR/Michal Svítok

Pred Úradom vlády SR dnes protestovali stovky zamestnancov škôl. Zhromaždenie zorganizovali školy, ktoré sa rozhodli štrajkovať napriek tomu, že odborový zväz štrajk v stredu (28.11.) prerušil.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Na avizované protestné zhromaždenie učiteľov i študentov bratislavských škôl, ktorí pokračujú v štrajku, prišlo pred Úrad vlády SR takmer 1000 ľudí. Po približne 45-minútovom zhromaždení, v ktorom odzneli prejavy zástupcov jednotlivých škôl, sa dav vybral smerom k Národnej rade SR.

Verejné zhromaždenie prišli podporiť zástupcovia stredných i základných škôl z celej Bratislavy. Predseda odborového združenia z Gymnázia na Ulici Ladislava Sáru v Bratislave Slavomír Drahoš pre TASR uviedol, že takýto počet zúčastnených nečakal. "Očakávali sme tak do 500 ľudí, z tejto účasti som príjemne prekvapený a nadšený." Účastníci protestného zhromaždenia sa o búrlivú atmosféru postarali ampliónmi, píšťalkami i skandovaním. V rukách mnohých sa objavili transparenty ako napr. „Menej politikom, viac učiteľom“, „Chudobné školstvo rovná sa nevzdelaný národ“, nechýbali narážky na vedenie školských odborov v podobe transparentu „Odborári, za čo ste nás predali?“.

Jeden z prvých rečníkov, učiteľ dejepisu z Gymnázia na Ulici Ladislava Sáru Branislav Kočan sa prítomným prihovoril slovami, že je na tomto zhromaždení preto, lebo už má toho dosť. "Mám dosť prázdnych sľubov, odsúvania problémov v školstve, dohôd za zatvorenými dverami, výhovoriek na zložitú ekonomickú situáciu." Dodal, že by rád učil a naplno sa venoval svojej profesii. "To znamená, žeby som si nemusel privyrábať v ďalšom zamestnaní."

Foto: TASR/Michal Svítok


Robert Beutilhauser z Gymnázia Metodova sa najmä k študentom obrátil so slovami, že sú budúcnosťou národa, a preto sa o svoju budúcnosť musia postarať. "Spoločne dokážeme, že veci sa dajú zmeniť, v tom prípade sa môže zmeniť aj celá spoločnosť."

Ivana Sokolíková z Gymnázia Bilíkova poukázala na zlé podmienky na školách a opýtala sa, prečo štát nedá dostatok peňazí na zabezpečenie kvalitného vzdelania. "Neustále vidíme, ako štát plytvá na iných miestach, aj toto sú dôvody, prečo my pokračujeme v štrajku," dodala.

Diana Ghaniová z Gymnázia Ladislava Sáru pre TASR na záver zhromaždenia dodala, že pre splnenie požiadaviek zamestnancov školstva bude dôležité, aby takýto nesúhlas dokázali vyjadriť aj ostatné školy po celom Slovensku. "Myslím si, že takto by to mohlo byť reálnejšie."



Učitelia a študenti nespokojnosť so súčasným stavom prejavili aj pred budovou parlamentu. V prejavoch, ktoré tam zazneli, pripomenuli aj svoje požiadavky, medzi ktorými je nielen 10-percentné zvýšenie platu, ale aj garancia každoročného nárastu financií do školstva a zabezpečenie podmienok vytvárajúcich kvalitné a dôstojné vzdelávacie prostredie.

Poslanec NR SR za OĽaNO Richard Vašečka ocenil v súvislosti s dnešnou akciou prítomnosť študentov. "Aj študenti ukázali, že situácia v školstve je skutočne na hrane a že bez kvalitne zaplatených učiteľov ich svetlá budúcnosť nečaká," uviedol Vašečka.

Účastníci zhromaždenia s poslancami na mieste nekomunikovali. "Všetkým poslancom sme už vo štvrtok (29.11.) poslali otvorený list, v ktorom sme sformulovali naše postoje i požiadavky, " povedal pre TASR Slavomír Drahoš.

Na protest pred Úrad vlády SR dnes odišli aj niektoré učiteľky z bratislavskej ZŠ s MŠ pre deti a žiakov so sluchovým postihnutím na Drotárskej ceste. Jedna mamička, ktorej dieťa navštevuje túto škôlku, pre TASR povedala, že pri príchode im učiteľky odporučili dieťa zobrať radšej domov, keďže škôlka je v štrajku. "Dala som výslovný zákaz, aby takto rodičov informovali. Po zvážení, koľko detí prišlo do materskej školy, si dve učiteľky zobrali dovolenku a povedali, že idú na protestné zhromaždenie," povedala riaditeľka školy Ľubica Jägrová. V škôlke je 12 detí a podľa riaditeľky majú zabezpečenú pedagogickú starostlivosť. Škola je podľa nej v riadnej prevádzke.



Foto: TASR/Michal Svítok

Premiér nechápe protest, o požiadavkách učiteľov rokoval so ZMOS-om


Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes rokoval s predstaviteľmi samosprávnych krajov a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) o spolupráci pri plnení požiadaviek školských odborárov. Hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Hudáková však obsah rozhovorov nekonkretizovala.

"Zatiaľ to boli len pracovné rokovania, nie k tomu, koľko dáme, čo dáme, ako dáme, ale o tom, či vôbec samospráva môže do tohto procesu priamo vstúpiť," povedal pre TASR výkonný podpredseda ZMOSu Jozef Turčány. Dodal, že na stretnutí išlo o preverenie technických postupov, ako dať do samosprávy financie na školstvo.

O tom, či je premiér ochotný v spolupráci so samosprávou dať učiteľom viac ako pôvodne ponúkaných päť percent, sa podľa neho vôbec nediskutovalo. "Diskusia bola aj o tom, aké sú možnosti do budúcnosti na to, aby sa tento systém stabilizoval a prípadne aj racionalizoval," doplnil Turčány.

Na štvrtkovom (29.11.) večernom rokovaní Fico ponúkol odborárom nové návrhy. Vláda si podľa Hudákovej vyžiadala priestor na ich vyčíslenie a dopady. Podľa lídra odborového zväzu Pavla Ondeka však nebola reč o konkrétnych číslach. Mimoriadna rada odborového zväzu vo štvrtok pripustila, že je ochotná diskutovať o menšom než pôvodne požadovanom desaťpercentnom zvýšení platov v budúcom roku. Rokovania s odborármi by mali pokračovať v pondelok (3.12.).

Pred Úradom vlády SR dnes protestovali stovky zamestnancov škôl. Zhromaždenie zorganizovali školy, ktoré sa rozhodli štrajkovať napriek tomu, že odborový zväz štrajk v stredu (28.11.) prerušil. "Nerozumieme dnešnému protestu pred Úradom vlády, keďže vláda na čele s premiérom Robertom Ficom napriek prerušeniu štrajku počas dňa aj v noci rokuje o zlepšení podmienok pre učiteľov," reagovala dnes Hudáková. Dodala, že vláda SR víta konštruktívny prístup väčšiny škôl na Slovensku, kde sa učitelia i žiaci vrátili do tried.