Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

V troch prešovských krajských SOŠ sa bude vyučovať aj v lete

Ilustračné foto. Foto: TASR Erika Ďurčová

Letné školy sú súčasťou opatrení ministerstva školstva na zmiernenie dosahov krízového obdobia počas pandémie COVID-19, najmä v súvislosti s dôsledkami dištančného vzdelávania na výsledky žiakov.

Prešov 25. júla (TASR) – Možnosť upevniť si praktické zručnosti po školskom roku strávenom prevažne dištančným vzdelávaním budú mať počas prázdnin žiaci troch stredných odborných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja.

Letnú školu budú v auguste vďaka finančnej podpore ministerstva školstva realizovať SOŠ služieb a Spojená škola Ľ. Podjavorinskej v Prešove. SOŠ polytechnická J. A. Baťu v meste Svit organizuje prázdninové dovzdelávanie z vlastných zdrojov. TASR o tom informovala Daša Jeleňová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

„Letná škola pod názvom Fresh bude zrealizovaná v SOŠ služieb v Prešove v dvojtýždňovom termíne od 16. do 27. augusta," priblížila s tým, že účastníkmi prázdninového vyučovania budú žiaci prvého až tretieho ročníka z odborov kozmetik, kaderník-vizážista, grafik tlačových médií, kaderník a fotograf. Škola na výučbu počas leta získala od rezortu školstva podporu vo výške 5000 eur.

V rovnakom období ponúka praktické vyučovanie v strojárskom a elekrotechnickom odbore aj SOŠ technická ako organizačná zložka Spojenej školy Ľ. Podjavorinskej v Prešove. Žiaci prvého ročníka zo strojárskeho odboru sa budú dovzdelávať v sústružení a frézovaní, v elektrotechnike bude vzdelávanie rozdelené na silnoprúdovú a slaboprúdovú elektrotechniku. Výška štátneho príspevku predstavuje sumu 2000 eur.

„SOŠ polytechnická J. A. Baťu vo Svite aj v tomto roku realizuje letnú školu chémie," doplnila Jeleňová s tým, že táto nemohla byť podporená z výzvy vyhlásenej ministerstvom. Aj napriek tomu budú mať žiaci počas letnej školy zabezpečené ubytovanie na internáte a obed zdarma. Prázdninové vyučovanie sa tu bude realizovať od 16. do 20. augusta.

Letné školy sú súčasťou opatrení ministerstva školstva na zmiernenie dosahov krízového obdobia počas pandémie COVID-19, najmä v súvislosti s dôsledkami dištančného vzdelávania na výsledky žiakov. Ich zámerom je ponúknuť náhradu praktického vyučovania za účelom získania nových, ale aj rozvoja a upevnenia už nadobudnutých praktických zručností a schopností žiakov.