Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Prešovský kraj odovzdal nemocniciam prvých 250 ochranných štítov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Prešovský samosprávny kraj chce aj takýmto spôsobom pomôcť v tejto mimoriadne náročnej situácii - obzvlášť pre našich zdravotníkov, ktorí sú dennodenne v ohrození, vysvetlil Milan Majerský.

Prešov 6. apríla (TASR) - Prešovský kraj koordinuje výrobu ochranných štítov pre zdravotníkov, ktorí sú v prvej línii v boji s ochorením COVID-19. Nemocniciam v Poprade a v Prešove odovzdal 250 štítov. TASR o tom informovala Ivana Ondriová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

„Jednou z možností, ako našim zdravotníkom pomôcť, je tlač ochranných štítov zhotovených na 3D tlačiarni. Do tlače sa aktuálne zapájajú ľudia z rôznych kútoch Slovenska, zastrešuje ich iniciatíva Pomôž nemocnici,“ uviedla Ondriová. Dodala, že tlač týchto ochranných štítov, prípadne ich komponentov, prebieha už niekoľko dní aj v Prešovskom kraji. Pustilo sa do nej päť dobrovoľníkov a tiež zamestnanci z Hornozemplínskej knižnice vo Vranove nad Topľou a z Podtatranskej knižnice v Poprade.

Stali sme sa jedným z koordinátorov medzi iniciatívou Pomôž nemocnici, dobrovoľnými výrobcami ochranných štítov alebo ich komponentov v našom kraji a kompletizačným strediskom, ktoré máme v Košiciach-Šaci. Prešovský samosprávny kraj chce aj takýmto spôsobom pomôcť v tejto mimoriadne náročnej situácii - obzvlášť pre našich zdravotníkov, ktorí sú dennodenne v ohrození,“ vysvetlil predseda PSK Milan Majerský.

Podľa Ondriovej sa do tlače ochranných štítov môže zapojiť každý, kto má doma k dispozícii 3D tlačiareň a aj takýmto spôsobom vyjadriť spolupatričnosť. Stačí kontaktovať iniciatívu pomoznemocnici.sk, na stránke ktorej dobrovoľníci nájdu aktuálny model štítu na stiahnutie, aby vedeli správne postupovať. Iniciatíva následne odovzdá informácie o dobrovoľníkoch a ich výrobe príslušným koordinátorom v krajoch.