Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Prezident štátu Amhara vyzval na boj proti tigrajským povstalcom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Teshager vyzval ľudí na boj proti tigrajským povstalcom len niekoľko dní po tom, čo to isté spravil prezident zväzového štátu Afar, ktorý tiež susedí s Tigrajom.

Addis Abeba 25. júla (TASR) - Vodca etiópskeho regiónu Amhara vyzval v nedeľu všetkých ozbrojených obyvateľov na boj proti povstalcom v susednom zväzovom štáte Tigraj s tým, že ide o "prežitie", informovali etiópske médiá.

"Vyzývam všetkých dospelých, ktorí sú ozbrojení... aby sa od zajtra zmobilizovali na boj o prežitie," povedal Agegnehu Teshager, prezident zväzového štátu Amhara.

Ako píše agentúra AFP, desaťročia trvajúci spor medzi Amharou a Tigrajom o územie sa stal kľúčovou súčasťou pokračujúceho vojenského konfliktu medzi Tigrajom a ústrednou vládou v Addis Abebe.

Teshager vyzval ľudí na boj proti tigrajským povstalcom len niekoľko dní po tom, čo to isté spravil prezident zväzového štátu Afar, ktorý tiež susedí s Tigrajom.

Tieto dve vyhlásenia môžu byť predzvesťou, že sa do tohto ozbrojeného konfliktu môže v blízkej budúcnosti pridať aj zvyšok krajiny, komentuje AFP.

Tigraj je dejiskom bojov od vlaňajšieho novembra, keď tam etiópsky premiér Abiy Ahmed vyslal armádu, aby zvrhla opozičné regionálne orgány, ktoré vzišli z Tigrajského ľudovo-oslobodzovacieho frontu (TPLF). Abiy, držiteľ Nobelovej ceny za mier, ich obvinil z prípravy útokov na etiópske vojenské základne.

Povstalci začiatkom júla opätovne obsadil tigrajské hlavné mesto Mekele, ktoré etiópska armáda držala od konca vlaňajšieho novembra. Vláda v Addis Abebe okamžite vyhlásila jednostranné prímerie. Boje však aj naďalej pokračujú.

Konflikt si podľa Organizácie Spojených národov (OSN) vyžiadal už tisíce obetí a vyvolal v regióne vážnu humanitárnu krízu.