Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Import

Ceny amerických výrobcov v apríli vzrástli, rast prekonal očakávania

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ceny priemyselných producentov v Spojených štátoch vzrástli v apríli medzimesačne o 0,5 % po poklese o 0,1 % v predchádzajúcom mesiaci.

Washington 14. mája (TASR) - Ceny amerických priemyselných výrobcov zaznamenali minulý mesiac rast, pričom tempo rastu prekonalo očakávania. To signalizuje, že inflácia v USA sa naďalej drží na vyššej úrovni. Uviedlo to v utorok americké ministerstvo práce. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

Ceny priemyselných producentov v Spojených štátoch vzrástli v apríli medzimesačne o 0,5 % po poklese o 0,1 % v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia očakávali, že ceny výrobcov sa za apríl zvýšia o 0,3 %, pričom vychádzali z pôvodne udávaného vývoja cien za marec, podľa ktorého ceny producentov v danom mesiaci vzrástli o 0,2 %.

V medziročnom porovnaní ceny amerických výrobcov zrýchlili v apríli tempo rastu. Po nadol revidovanom marcovom raste o 1,8 % vzrástli o 2,2 %. Potvrdili tak odhad analytikov, ktorí počítali za apríl s rastom cien výrobcov o 2,2 %, pričom vychádzali z pôvodných údajov za marec, ktoré poukazovali na rast cien o 2,1 %.

Finančné trhy očakávajú, že americká centrálna banka začne s uvoľňovaním menovej politiky v septembri, aj keď niektorí ekonómovia sú optimisti a veria, že s redukciou úrokových sadzieb začne Federálny rezervný systém (Fed) už v júli. Začiatkom tohto mesiaca ponechala centrálna banka kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú. Zostala tak v pásme 5,25 % až 5,50 %, kde sa nachádza od júla minulého roka.