Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Prieskum v ČR: Opatrenia štátu proti Covid-19 ľudia považujú za účinné

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štát, respektíve vláda, naopak podľa verejnosti zlyhal v zásobovaní zdravotnými pomôckami.

Praha 9. júla (TASR) - Väčšina ľudí v Česku (71 percent) pokladá opatrenia, ktoré štát prijal proti šíreniu koronavírusu, za primerané. Tri štvrtiny Čechov (76 percent) zastávajú názor, že boli aj účinné. Vyplýva to z júnového prieskumu agentúry CVVM, z ktorého vo štvrtok citoval spravodajský portál Novinky.cz.

Polovica opýtaných si myslí, že opatrenia na podporu ekonomiky sú primerané. Za nedostatočnú označuje podporu ekonomiky tretina respondentov, oproti tomu sedem percent ľudí pokladá opatrenia na pomoc podnikateľom pri zvládaní krízy za prehnané.

O účinnosti ekonomických opatrení je presvedčených 46 percent opýtaných, na rozdiel od 40 percent ľudí, ktorí ich pokladajú za viac či menej neúčinné.

Podľa väčšiny ľudí zvládal štát počas pandémie koronavírusu zásobovanie potravinami (85 percent), zaistenie bezpečnosti (77 percent) aj poskytovanie informácií o krízovej situácii (61 percent). Prevažne kladne hodnotili občania Česka aj pripravenosť zdravotníctva (59 percent).

Štát, respektíve vláda, naopak podľa verejnosti zlyhal v zásobovaní zdravotnými pomôckami. Nepripravenosť Česka konštatovalo 81 percent ľudí, naopak pripravenosť v zásobovaní týmto materiálom konštatovalo iba 17 percent.

Predovšetkým na začiatku epidémie boli totiž ochranné pomôcky nedostatkovým tovarom aj pre zdravotníkov a ľuďom neostalo nič iné, ako si rúška ušiť alebo zaobstarať svojpomocne - hoci vláda medzitým nariadila ich plošné nosenie.

Prieskum agentúry CVVM sa uskutočnil 4. až 17. júna medzi 1011 respondentmi, dodal portál Novinky.cz.