Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Import

Priestory Filozofickej fakulty UK aj počas leta zaplnia študenti

Ilustračné foto Foto: TASR

Na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (FiF UK) štúdium v tomto roku zatiaľ ukončilo približne 450 absolventov na bakalárskom a 450 na magisterskom stupni

Bratislava 16. júla (TASR) - Akademický rok sa v týchto dňoch končí slávnostnými promóciami aj na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (FiF UK). Štúdium na tejto fakulte v Bratislave v tomto roku zatiaľ ukončilo približne 450 absolventov na bakalárskom a 450 na magisterskom stupni.

Pre Filozofickú fakultu UK bol končiaci akademický rok rokom jubilejným, nakoľko si fakulta v októbri 2011 dvojdňovými oslavami pripomenula 90. výročie svojho založenia. Zároveň pribudli aj nové študijné odbory. Už od nového akademického roka budú môcť záujemcovia študovať prekladateľsko-tlmočnícku špecializáciu – fínsky jazyk a kultúra, ako aj stredoeurópske štúdiá v anglickom jazyku a tiež kórejské štúdiá. V novom akademickom roku fakulta otvorí celkom 57 študijných programov na bakalárskom stupni štúdia a 52 na magisterskom stupni štúdia. Na štúdium bolo po nedávnych prijímacích skúškach prijatých cca 1300 študentov, záujem je už tradične vysoký. Na bakalárske štúdium sa každoročne hlási asi 3500 uchádzačov. Najväčší záujem je o štúdium psychológie, marketingovej komunikácie, politológie, žurnalistiky a programov prekladateľstva – tlmočníctva v spojení s anglickým, španielskym alebo portugalským jazykom. Záujem je aj o doktorandské štúdium, na ktorom študuje v súčasnosti 240 doktorandov v dennej forme štúdia na 26 odboroch.

Končiaci akademický rok bol jubilejný aj pre niektoré katedry fakulty, napríklad etnológiu, hudobnú vedu či slavistiku. Na oslavy 60. výročia založenia sa pripravuje aj Katedra žurnalistiky FiF UK. V priebehu jubilejného roka sa uskutočnili viaceré zaujímavé konferencie, mnohé s medzinárodným dosahom – sociologická konferencia venovaná stému výročiu narodenia významného slovenského sociológa Alexandra Hirnera, Civilizácia a kultúra modernity, Osobnosť v kontexte kognícií, emocionality a motivácií, Dni románskych štúdií, Slovensko a Chorvátsko: historické paralely a vzťahy, či Spoločenské a politické inovácie: európsky pohľad na Slovensko.

Hoci sa pre študentov Filozofickej fakulty už začali prázdniny, priestory fakulty už v auguste zaplnia noví študenti – a to zahraniční záujemcovia o štúdium slovenského jazyka a kultúry. V dňoch 5. až 25. augusta sa totiž uskutoční už 48. ročník Letnej školy slovenského jazyka a kultúry – Studia Academica Slovaca. Toto už tradičné podujatie pripravuje Studia Academica Slovaca – centrum pre slovenčinu ako cudzí jazyk, ktoré je špecializovaným pracoviskom Filozofickej fakulty UK v Bratislave. Slávnostné otvorenie sa uskutoční v pondelok 6. augusta o 16.00 h v aule UK a bude spojené s uvítacím večerom v priestoroch filozofickej fakulty na Gondovej 2 v Bratislave.
TASR informovala Eva Bachletová z Filozofickej fakulty UK v Bratislave.