Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

V Prievidzi pripravili výstavu šlabikárov zo zbierok Štefana Peteju

Na snímke najstaršia slovenská čítanka z roku 1896 Foto: TASR/Pavol Remiaš

Cieľom výstavy je názorne poukázať aký veľký význam malo písmo, ktoré nám svätí Cyril a Metod priniesli.

Prievidza 17. marca (TASR) – Zaujímavú výstavu pod názvom Písmenkové svety pripravili v Regionálnom kultúrnom centre (RKC) v Prievidzi pri príležitosti 1150. výročia príchodu vierozvestcov. Prezentuje výber vyše 200 šlabikárov z celého sveta, od najstarších po súčasnosť. Pochádzajú z rozsiahlej zbierky Štefana Peteju z Bardejova. Vo svojej zbierke má až 650 šlabikárov a čítaniek, informovala o tom etnolgička RKC Jana Hvojníková.

Cieľom výstavy, určenej predovšetkým školákom, podľa Hvojníkovej je názorne poukázať aký veľký význam malo písmo, ktoré nám svätí Cyril a Metod priniesli. Zároveň sa môžu presvedčiť, že písať a čítať sa učia deti vo všetkých jazykoch na všetkých kontinentoch. Najstarší slovenský šlabikár na výstave je z roku 1896, ale prelistovať si návštevníci môžu aj prvú čítanku z roku 1924, šlabikár a prvú písanku pre ľudové školy vydanú v Matici slovenskej v roku 1934, Rytmický šlabikár z roku 1955 a ďalšie. Sú tam aj šlabikáre určené pre národnostné menšiny, maďarskú, rusínsku i rómsku na Slovensku, aj čítanka pre Slovákov žijúcich v Rumunsku. Pestré sú čítanky z Ruska, ale aj Afriky, Južnej i severnej Ameriky aj z arabských krajín, ktoré sa čítajú opačne sprava do ľava. Všetky tieto učebnice zároveň poukazujú na život ľudí v daných krajinách. Pretože učebné texty vrátane vyobrazení sú zamerané na to čo je v danej dobe pre deti najbližšie, teda svojich rodičov, ľudí ktorých stretávajú, veci, ktoré dôverne poznajú, konštatovala Hvojníková.

Vhodným doplnkom výstavy sú dve školské lavice, staré viac ako sto rokov, ktoré zapožičali z miestneho múzea obce Valaská Belá. Zberateľ Peteja zasa zapožičal aj staré pomôcky, ktoré žiaci i učitelia používali. „ Nechýba kalamár na atrament, peračníky, veľké počítadlo a ružidlo, ktorým sa kreslilo na tabuľu, ale aj najstaršie školské potreby, griflíky a tabuľky, ktoré deti ešte začiatkom minulého storočia požívali namiesto písaniek, dodala Hvojníková.

Návštevníci môžu výstavu navštíviť do 21. marca.