Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Import

Projekt s názvom Zaostri na školu

Foto: Mgr. Marek Červenka/TASR

Kolektív žiakov ZŠ Dolná brána v Kežmarku sa prihlásil do projektu s názvom Zaostri na školu, ktorý organizuje Múzeum školstva a pedagogiky, s úmyslom vytvoriť e-mapu historických budov škôl

Kežmarok 18. mája (TASR) - Keď sa spoja ľudia so záujmom poznať históriu vlastnej školy so zápalom dozvedieť sa niečo nové, vzíde z toho len to najlepšie. Tak, ako to urobili žiaci a žiačky zo Základnej školy Nižná brána v Kežmarku pod vedením pána učiteľa Mgr. Mareka Červenku.

Kolektív žiakov v zložení Roman Starinský, Lucia Šmihulová, Adrian Brand, Ján Šilon a Jana Krompaščíková sa prihlásil do projektu s názvom „Zaostri na školu“, ktorý organizuje Múzeum školstva a pedagogiky, s úmyslom vytvoriť e-mapu historických budov škôl. Museli preštudovať archív školy, mestský archív, pátrať v mestskej knižnici, prečítať množstvo starých novín a spracovať množstvo informácii.
Po týždňoch driny sa konečne dostavil výsledok v podobe projektu o histórii školy, o jej vývoji a období plnej premien. Projekt je plný historických fotiek, ktoré porovnávajú minulosť a súčasnosť, obsahuje stručný text o vývoji školy a jej úspechoch.
Je obdivuhodné, že aj v tejto zrýchlenej dobe sa nájde záujem o históriu svojej vlastnej školy a vytvorí sa priestor pre získavanie informácii aj inou, netradičnou cestou, cestou štúdia fyzických materiálov.

Držme im teda palce, aby bol práve ich projekt úspešný a aby priniesol radosť nielen žiakom, ktorí na ňom pracujú, ale aj celej škole.

Samuel Maniak, žiak IX.A, ZŠ Nižná brána Kežmarok