Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Prvomájová manifestácia ako z čias socializmu

Foto: Radovan Butaš/TASR

Na netradičnej oslave Sviatku práce v obci Dojč vystúpili dobové ikony socializmu, prvá žena vo vesmíre Valentína Tereškovová, Stalinov vnuk Ivan Džugašvili, ale aj sovietsky vojenský pridelenec

Dojč 2. mája (TASR - Netradičná oslava Sviatku práce, ako za čias socializmu, spojená s historickou prehliadkou dobových vozidiel a prvomájového sprievodu sa konala v obci Dojč neďaleko Senice. Podujatia sa zúčastnilo asi na tri stovky ľudí, pred ktorými na tribúne vystúpili dobové ikony socializmu, prvá žena vo vesmíre Valentína Tereškovová, Stalinov vnuk Ivan Džugašvili a sovietsky vojenský pridelenec generál plukovnik Beňačenko. So svojim ideologickým prejavom pred ľudom vystúpil aj prezident Záhoráckej Sebjestačni Svojpomocni Republiky Pavol Nemec Lelin, ktorý pripomenul absurditu minulých čias fragmentmi z dobových prejavov. Moderátor podujatia Vladimír Sládek zarecitoval triezvu báseň reflektujúcu udalosti viažuce sa k Prvému máju.
Foto: Radovan Butaš/TASR
Po jeho recitáli sa predstavil dobový folklórny sprievod s pioniermi a predstaviteľmi pracujúcej väčšiny s transparentmi.
Foto: Radovan Butaš/TASR
Súčasťou kultúrneho programu bola prehliadka dobových vozidiel, vojenskej techniky a traktoristickej brigády. Svojou účasťou prispel aj Aeroklub Senica niekoľkými preletmi nad zhromaždením, nechýbalo ani tradičné vypúšťanie holubíc mieru.

Prvý máj, ako štátny sviatok sa na našom území začal sláviť počas prvej Československej republiky od roku 1919, ako symbol boja za práva pracujúcich. V roku 1955 pápež Pius XII. ustanovil 1. máj za sviatok patróna pracujúcich svätého Jozefa.

Radovan Butaš, Katolícka univerzita, Ružomberok