Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

Pomoc predčasne narodeným deťom ocenili purpurovými srdciami

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Slávnostný večer je jednou z akcií, ktoré sa dejú pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí.

Bratislava 12. novembra (TASR) - V bratislavskom Primaciálnom paláci dnes večer po štvrtý raz udelili ocenenie Purpurové srdce. Občianske združenie malíček ním oceňuje výnimočné osobnosti, ktoré prispievajú ku skvalitneniu zdravotnej starostlivosti a pomáhajú rodinám nedonosených detí. Slávnostný večer je jednou z akcií, ktoré sa dejú pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí (17. 11.).

Purpurové srdce získali hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre neonatológiu profesor Mirko Zibolen, členka výkonnej rady združenia malíček pre región východ Mária Palenčárová a europoslankyňa Jana Žitňanská. In memoriam ho udelili vedúcej sestre kliniky neonatológie v košickej detskej nemocnici Dane Greskovitsovej.

V Bratislave sa dnes začal aj Medzinárodný neontologický kongres. Dominanta mesta - Bratislavský hrad je zase vysvietená na purpurovo, rovnako aj nová budova Slovenského národného divadla. Vo farbe purpurového srdca sa rozsvietia aj budovy v ďalších mestách. V pondelok (16.11.) to budú súsošie Immaculata a Dóm sv. Alžbety v Košiciach. O deň neskôr Katedrála sv. Mikuláša spolu s Vodárenskou vežou v Prešove.

Stredná zdravotná škola v Trenčíne osvetové aktivity podporí týždňom výchovy k manželstvu a rodičovstvu. Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne si všetci pripomenú svetový deň zapálením purpurových sviečok a pripnutím purpurových stužiek prednostom, lekárom, celému zdravotníckemu personálu či mamičkám. Šnúru akcií zakončí Adventný koncert pre predčasne narodené deti a ich rodiny 29. novembra v Evanjelickom kolégiu v Prešove.