Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Import

Putin oznámil spustenie dodávok plynu do Uzbekistanu cez Kazachstan

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Stredoázijský Uzbekistan má veľké zásoby prírodných zdrojov vrátane plynu, čelí však nedostatku energie.

Moskva 7. októbra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu oznámil začatie dodávok plynu do Uzbekistanu cez Kazachstan. Pre Rusko zasiahnuté západnými sankciami za inváziu na Ukrajine to znamená hospodársky úspech. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Ide o najväčší trojstranný energetický projekt" medzi tromi postsovietskymi krajinami, povedal Putin po formálnom spustení dodávky. V Moskve sa zároveň stretol s partnermi z Uzbekistanu Šavkatom Mirzijojevom a z Kazachstanu Kassym-Jomartom Tokajevom a rokovali a rokovali o ďalšej spolupráci v energetickom sektore ako celku.

"Včasná realizácia takéhoto... projektu ukazuje, že Rusko, Kazachstan a Uzbekistan sú schopné riešiť tie najzložitejšie a najambicióznejšie úlohy," povedal Putin.

"Kazachstan bude schopný vyriešiť otázku splyňovania svojich severných a východných oblastí", zatiaľ čo Uzbekistan "získa ďalší zdroj energie," uviedol.

Stredoázijský Uzbekistan má veľké zásoby prírodných zdrojov vrátane plynu, čelí však nedostatku energie. Kazachstan sa snažil po invázii na Ukrajine od Moskvy dištancovať.

Moskva je dlhodobo závislá práve na exporte energetických zdrojov, od začiatku vojny v tomto smere zaznamenala prudký pokles. Vývoz ruského plynu sa v roku 2022 znížil o 21,5 percenta, keďže Európska únia ako najväčší nákupca ruského plynu, drasticky znížila dovoz.