Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Putovná výstava Jozef Viktorin a Vyšehrad

J.K. Viktorin Foto: ALU SNK Martin

Výstava mala premiéru pri príležitosti osláv 190 výročia narodenia J.K.Viktorina, v máji bola inštalovaná v slovenskej škole v Budapešti a od júla je v Nových Zámkoch.

Nové Zámky 12. júla (TASR) - V priestoroch MO Matice slovenskej v Nových Zámkoch sa začiatkom tohto mesiaca (2.júla) konala milá slávnosť – vernisáž Putovnej výstavy Jozef Viktorin a Vyšehrad. Organizátorom podujatia bol Miestny odbor Matice slovenskej v Nových Zámkoch v spolupráci s Múzeom Kráľa Mateja Korvína pri Maďarskom Národnom múzeu vo Vyšehrade.
Výstavu otvorila Mária Malperová, predsedníčka MO MS v Nových Zámkoch, ktorá pripomenula dielo J.Viktorina. Prítomným sa prihovoril aj kurátor výstavy Péter Gróf, ktorý priblížil najvýznamnejšie momenty Viktorinovho života. Návštevníkov výstavy milo prekvapilo kultúrne vystúpenie súboru Matičiarik.
Kurátor výstavy Gróf Péter a Dr. Mária Malperová pri slávnostnom otvorení
Foto: archív MO MS Nové Zámky

Dokumentačný materiál zo života posledných rokov kňaza, slovenského národného buditeľa, vydavateľa , podporovateľa kultúry a vzdelania, ochrany kultúrnych pamiatok znázorňuje jeho život a dielo viažúce sa k posledným ôsmim rokom života Jozefa Karola Viktorina (1822- 1874) - nášho slovenského rodáka zo Zavaru, ktoré trávil ako dekan katolíckej farnosti vo Vyšehrade.Výstava bola prvýkrát predstavená verejnosti v marci tohto roku pri príležitosti osláv 190 výročia narodenia J.K.Viktorina, v máji putovala do priestorov slovenskej školy do Budapešti a teraz, až do začiatku augusta si ju môžu pozrieť návštevníci v Nových Zámkoch.
Z Nových Zámkov poputuje do obce Mlynky, kde si ju budú môcť prezrieť návštevníci pri príležitosti slávnostného otvorenia Slovenského domu v Mlynkoch.

Peadr. Helena Rusnáková, Obchodná akadémia Šurany