Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Rada Európy posúdi dodržanie Európskej charty miestnej samosprávy v SR

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slovensko ratifikovalo Európsku chartu miestnej samosprávy v roku 2000. Charta vyžaduje dodržiavanie minimálneho počtu práv, ktoré tvoria európsky základ miestnej samosprávy.

Brusel/Štrasburg 6. decembra (TASR) - Delegácia Kongresu miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy (RE) v dňoch 6. až 8. decembra uskutoční monitorovaciu návštevu vybraných slovenských lokalít, s cieľom posúdiť implementáciu Európskej charty miestnej samosprávy. Na príslušnú správu Rady Európy upozornil spravodajca TASR.

Delegácia v zložení ktorej sú dvaja spravodajcovia, švajčiarsky poslanec Matthias Gysin a gruzínsky poslanec Levan Žoržoliani, uskutoční monitorovaciu návštevu v Bratislave, Trenčíne a obci Kálnica v okrese Nové Mesto nad Váhom. Expertkou delegácie je Brid Quinnová z Írska, členka skupiny nezávislých expertov pre Európsku chartu miestnej samosprávy.

Cieľom pracovnej návštevy je posúdiť implementáciu Európskej charty miestnej samosprávy v Slovenskej republike od predchádzajúcej monitorovacej správy prijatej Kongresom miestnych a regionálnych samospráv v roku 2016.

Delegácia kongresu sa stretne so štátnym tajomníkom ministerstva vnútra Tomášom Opartym, námestníkom ministra financií Lubošom Jančíkom, predsedom Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomírom Andrassym, primátorom Bratislavy Matúšom Vallom a primátorom Trenčína Richardom Rybníčkom. Spravodajcovia prejavili záujem aj o stretnutie s verejným ochrancom práv Róbertom Dobrovodským a námestníkom generálneho prokurátora Jozefom Sedlákom.

Na programe sú aj stretnutia s primátormi miest Cífer, Košeca, Komárno, Veľký Krtíš, Partizánske a Kálnica, zástupcami Bratislavského, Prešovského, Banskobystrického a Trenčianskeho samosprávneho kraja, ako aj členmi Združenia miest a obcí Slovenska, zástupcami Únie miest a obcí Slovenska a tiež s členmi slovenskej delegácie na Kongrese miestnych a regionálnych samospráv RE.

Slovensko ratifikovalo Európsku chartu miestnej samosprávy v roku 2000. Charta vyžaduje dodržiavanie minimálneho počtu práv, ktoré tvoria európsky základ miestnej samosprávy. Na dodržiavanie týchto zásad dozerá Kongres miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)