Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Import

Raduza a jej magické vystúpenie v Nitre

Foto: Raduza

Speváčka, multiinštrumentalistka a skladateľka hudby i textov Raduza mala koncert 14. septembra v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre. Svojim dokonalým výkonom zdvihla fanúšikov zo stoličiek.

Šurany 20. septembra (TASR) - Raduza je známa svojím všestranným umením, keďže je to talentovaná umelkyňa telom i dušou, i tak divákov prekvapilo veľké zoskupenie hudobných nástrojov na pódiu, na ktorom nechýbal klavír, akustická i elektrická gitara, píšťalka, husle, kontrabas, bicie, harmonika, dokonca aj gajdy, ktoré boli jediné svojho druhu naladené v e-mole. S novými členmi kapely, ako sa sama priznala, odohrala ešte len šesť koncertov, ale bolo na nich vidieť, že sú dokonale zohratí a rozumejú si nielen po hudobnej stránke. Za bicími sedel David Landštof, na elektrickú a steel gitaru hral Josef Štěpánek a na basovú gitaru, husle a kontrabas prekrásne nôtil Jan Cidlinský.

Na speváčke je vidno, ako vyzerá človek, ktorý cíti hudbu, žije s ňou a ktorý má umenie vrastené pod kožou. Precítila každú pieseň tak, akoby bola zavretá sama doma v šere svojej izby a spievala si pieseň len tak sama pre seba.

Ešte nikdy som naživo nevidela osobu, akou je ona – všestrannou umelkyňou, ktorá sa na nič nehrá. Pobehovala z miesta na miesto, menila mikrofóny, nástroje i jazyk, ktorým spievala (niektoré piesne odspievala vo francúzštine) a všetko okorenila svojím veselým vystupovaním a tichým hlasom, ktorým po skladbách šeptala do mikrofónu vtipné výroky alebo opisy významov niektorých z nových songov. Jej dvojhodinové vystúpenie stálo za to pozrieť si ho a ten, kto tam nebol, má rozhodne čo ľutovať!

Ponurá atmosféra divadla dodala jej koncertu ten správny nádych melanchólie a každému o to lahodnejšie dopriala vychutnať si folkové tóny, ktoré vylúdila z viacerých hudobných nástrojov. Raduza vliala divákom do sŕdc nezabudnuteľný hudobný i kultúrny zážitok. Pozorní poslucháči a jej skalopevní fanúšikovia si vyslúžili aj tri bonusové skladby na záver. Speváčka po koncerte ochotne poskytla aj pár podpisov pri pulte, na ktorom bolo na predaj jej nové CD. V roku 2010 založila vlastný label Raduza records, na ktorom vydala album Miluju vás, ktoré veľmi dobre ohodnotili nielen fanúšikovia, ale aj kritika. Na tomto labele sa v budúcnosti chystá vydávať aj iných interpretov.

Alena Ursínyová, Obchodná akadémia Šurany