Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Recept na vtáčí koláč

Sýkorka pri kŕmidle Foto: Jozef Ďurník/TASR

Vtáky sa nám odvďačia v lete pri lovení múch a škodcov

Liptovská Teplička 14. novembra (TASR) - Pomaly prichádza zima a vonku sa ochladzuje. Zvieratá si robia zásoby aby prežili toto pre nich neľahké obdobie. Niektoré z našich operencov však odlietajú do teplých krajín. Dažďovníky, lastovičky, bociany či kukučky nás už opustili a smerujú do Afriky. Každý deň prekonajú okolo sto kilometrov, ich cesta bude trvať približne dva mesiace. Mnohé druhy vtákov tiahnu v kŕdľoch, v ktorých staršie a skúsenejšie vtáky letia ako prvé a ukazujú mladým cestu. Medzi vtáky, ktoré u nás ostávajú patrí: sýkorka veľká, sýkorka belasá, sýkorka chochlatá, drozd čierny, pinka obyčajná, vrabec poľný...Prišiel čas prikrmovať vtáky.

Ak sa Vám nechce robiť vtáčie búdky môžete si zvoliť aj jednoduchší spôsob prikrmovania. Nasypte im na okennú rímsu dobroty. Zavďačíte sa im orechmi, semenami, ovocím alebo kúskami slaniny. Medzi prvými si na dobrote prídu pochutnať vrabce, sýkorky a škorce.

Recept na vtáčí koláč:

1. Vlož do misky 250 gramov masti a počkaj, kým zmäkne.
2. Pridaj približne po 200 gramov hrozienok, nesolených arašidov a vtáčieho zobu.
3. Prstami všetko dôkladne zmiešaj dokopy.
4. Zmes vytvaruj do tvaru gule a nechaj ju v chladničke stuhnúť.
5. Potom ju vlož do plastovej sieťky a zaves na strom.

Verím že sa vám vtáčia pochúťka podarí a potešíte tým vtáčikov. Vtáky sa nám zasa odvďačia v lete pri lovení múch a škodcov.O ostatné zvieratá sa postará príroda aj sama. Medvede sa uložia na zimný spánok a o tie ostané sa postarajú horári.
Zdroj: internet

Júlia Milanová, Gymnázium P. U. Olivu Poprad