Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Rektor trenčianskej univerzity čaká po zmene statusu úbytok študentov

Podľa rektora sa návrhom rezortu bude na svojom najbližšom zasadnutí zaoberať Akademický senát TnUAD.

Bratislava 26. júna (TASR) – Keď ministerstvo školstva zbaví Trenčiansku univerzitu Alexandra Dubčeka (TnUAD) statusu univerzitnej vysokej školy, študenti pôjdu študovať do blízkeho zahraničia a ako vyštudovaní odborníci sa spravidla nevrátia. Takýto scenár očakáva po vyradení školy zo zoznamu univerzitných vysokých škôl jej rektor Ivan Kneppo a argumentuje tým, že TnUAD je jedinou univerzitou v kraji, ktorý je druhým najpriemyselnejším na Slovensku.

„Budú u nás chýbať odborníci, čo môže mať dopad aj na zamestnanosť a celkovú sociálnu situáciu v kraji - aj to by sa snáď malo zvážiť pri rozhodovaní,“ uviedol rektor v stanovisku pre TASR. Rezort školstva poslal do medzirezortného pripomienkového konania návrh, ktorý má od septembra budúceho roka vyradiť zo zoznamu univerzitných vysokých škôl trenčiansku univerzitu a tiež Univerzitu J. Selyeho v Komárne a Akadémiu Policajného zboru v Bratislave. Zmenu ministerstvo odôvodňuje nesplnením podmienok v rámci komplexnej akreditácie, ktorá bola na školách ukončená v roku 2009. „Rovnako je potrebné preradiť aj Akadémiu ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši, čo je v kompetencii Ministerstva obrany SR,“ informoval dnes hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák. Školy mali na odstránenie nedostatkov rok. To, prečo sa ich preradenie do nižšej kategórie navrhuje až teraz, je podľa Kaliňáka otázka na predchádzajúce vedenie rezortu.

Podľa Kneppa sa návrhom rezortu bude na svojom najbližšom zasadnutí zaoberať Akademický senát TnUAD, budú odsúhlasené a prerokované pripomienky k uvedenému návrhu. „Tieto budú následne zaslané na medzirezortné pripomienkové konanie,“ doplnil rektor.

Správa o preradení a zmene názvu vysokej školy prekvapila rektora Univerzity J. Selyeho v Komárne Jánosa Tótha. Je si vedomý toho, že výsledky komplexnej akreditácie školu zaradili medzi vysoké školy, nerozumie však tomu, prečo sa ministerstvo rozhodlo zmeniť status len troch škôl, keď podmienky na univerzitné vysoké školy podľa neho nesplnilo a nenapravilo ďalších asi šesť škôl. „My rozprávame niečo, ale nehovoríme o zákone. Ja to určite napadnem, len čakám, čo sa to vlastne rysuje, lebo buď hovoríme podľa zákona niečo alebo hovoríme snahy, myšlienky, plány do budúcnosti, reagoval rektor pre TASR.

Preradením univerzít do „nižšej kategórie“ zrejme školy prídu do istej miery aj o finančné prostriedky. „Začlenenie vysokých škôl sa má v prípade verejných vysokých škôl zohľadniť aj pri ich financovaní,“ informoval hovorca ministerstva. Pravidlá pre tento systém v súčasnosti nie sú nastavené. Podľa Kaliňáka budú upravené v metodike rozpisu dotácie zo štátneho rozpočtu verejným vysokým školám.

Univerzitná vysoká škola poskytuje podľa zákona vzdelávanie v študijných programoch všetkých troch stupňov a vykonáva najmä základný výskum. Študijné programy uskutočňuje v nadväznosti na svoje činnosti v oblasti vedy, techniky alebo umenia. Slovo univerzita môže mať vo svojom názve len univerzitná vysoká škola. Rezort preto mení aj názvy spomínaných univerzít. Tie majú po novom obsahovať spojenie vysoká škola. Vysoká škola, akou sa zrejme stanú trenčianska a komárňanská univerzita, môže poskytovať vzdelávanie najmä v študijných programoch prvého stupňa a druhého stupňa a vykonávať najmä základný výskum.