Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Rektori chcú zatraktívniť štúdium prírodovedných a technických odborov

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Najlepší diaľkoví študenti môžu získať štipendium len od minulého roka, vďaka zmene zákona o vysokých školách.

Bratislava 2. júna (TASR) - Rektori vysokých škôl by namiesto plošného udeľovania štipendií za dobré známky radšej finančne motivovali študentov, ktorí sa rozhodnú študovať prírodovedné a technické odbory.

Tvrdia, že by to mohlo byť jedno z riešení, ako zvýšiť atraktívnosť štúdia týchto smerov.

Motivačné štipendium dnes za vynikajúce plnenie študijných povinností alebo za vynikajúce výsledky v oblasti výskumu dostávajú žiaci denného aj externého štúdia. Najlepší diaľkoví študenti môžu získať štipendium len od minulého roka, vďaka zmene zákona o vysokých školách.

"Dnes motivačné štipendiá dávame plošne aj študentom denného, ale aj externého štúdia. My si myslíme, že toto je dosť veľký balík, ktorý by mohol poslúžiť na motiváciu študentov, aby išli študovať napríklad matematiku, fyziku alebo niektoré technické študijné odbory, ktoré sú aktuálne v záujme štátu, aby sa študovali," povedal pre TASR šéf Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) Libor Vozár

Rektori o tomto návrhu diskutovali aj s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom (Smer-SD) na svojom zasadnutí v piatok (1.6.) v Trnave. Či si ministerstvo návrh rektorov osvojí, zatiaľ nie je známe. "Ministerstvo bude konať v rámci svojich kompetenčných a finančných možností," reagoval ministrov hovorca Michal Kaliňák.

Čaplovič na zasadnutí rektorov informoval, že chystá úpravu sociálnych štipendií. Podľa Vozára ich však šéf rezortu neplánuje okresať. Nové opatrenia majú zamedziť tomu, aby sa študenti nedostávali k štipendiám obchádzaním predpisov.

"Či už zmenou bydliska alebo formálnym odsťahovaním študenta od rodičov, keď v skutočnosti býva s rodičmi, ale tým, že to deklaruje ináč, má nárok na štipendium. Aby nečerpali sociálne štipendiá tí, ktorí ich nemajú čerpať," zdôvodnil rektor. SRK ministrovi navrhla presunúť agendu sociálnych štipendií z rúk vysokých škôl do kompetencie regionálnych úradov rezortu práce.

Na piatkovom zasadnutí SRK minister rektorom hovoril aj o plánoch pripraviť novelu vysokoškolského zákona. Jej paragrafové znenie by malo byť hotové v septembri tohto roka. Čaplovič už skôr uviedol, že si osvojí časť novely pripravenej bývalým ministrom Eugenom Jurzycom (SDKÚ-DS), z ktorej pre pád vlády stihli poslanci v minulom období schváliť len niektoré ustanovenia.