Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Import

Remeselnícky festival EĽRO bol venovaný cechu pekárov a mlynárov

Foto: Adam Rohaľ/TASR

Tohto roku malo o EĽRO záujem viac ako 400 remeselníkov, kapacita priestoru na to nestačila, tak sa v Kežmarku mohla prezentovať len polovica

Kežmarok 20. júla (TASR) - Remeselnícky festival Európske ľudové remesla (EĽRO), ktorý sa už 22. krát uskutočnil v Kežmarku, bol tento rok venovaný cechu pekárov a mlynárov. Podľa riaditeľa EĽRO Igora Kredátusa je výnimočnosť festivalu v tom, že predstavuje tradičnú výrobu ľudových remesiel a tradičnú kultúru. Návštevníci môžu pozorovať remeselníkov priamo pri práci. "Tradičné ľudové remeslá nevymierajú, všetci návštevníci, ktorí k nám prídu vidia ako remeslá vyzerali v minulosti, ako sa to robí teraz. Predpokladám, že aj v budúcnosti bude to isté remeslo vyzerať tak, ako to bolo pred 100, 200 rokmi,“ povedal pre Školský servis TASR riaditeľ festivalu.

Ako každý rok aj tento sa vyhlasoval kráľ remesiel EĽRA. Tento rok sa ním stal výrobca fujár Michal Fiľo z Banskej Bystrice.
Foto: Adam Rohaľ/TASR

Tohto roku malo o EĽRO záujem viac ako 400 remeselníkov, no keďže kapacita priestoru na to nestačila, tak v Kežmarku sa mohla prezentovať len polovica.Pre návštevníkov bol okrem ukážky remesiel pripravený aj kultúrny program. Kežmarské ľudové remeslo navštívili folklórne skupiny z jedenástich krajín. Program bol prispôsobený pre mladšiu, ale aj staršiu generáciu. Mládež zaujalo vystúpenie populárnej slovenskej speváčky Dari Rolins a skupiny Captain Jack a finalistu speváckej súťaže Hlas ČeskoSlovenska Juraja Zaujeca. Pre tých trochu starších bola pripravená premiéra opery Jakub Kray.
Foto: Adam Rohaľ/TASR
„Chceme, aby ľudia videli ľudové tradície, ľudovú kultúru, aby videli, ako sa v minulosti žilo. Myslím si, že pre každého návštevníka je tento poznatok určitou skúsenosťou, vie si porovnať, ako ťažko sa niekedy pracovalo a pracuje“, povedal na záver Igor Kredátus, riaditeľ EĽRA.



Adam Rohaľ, ZŠ s MŠ Podolínec