Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Import

Respekt: Vo Vrběticiach údajne boli zbrane smerujúce na Ukrajinu

Na archívnej snímke z 13. septembra 2018 z videa zverejnenej kanálom RT ruskí agenti Ruslan Bošhirov (vľavo) a Alexander Petrov počas prvého verejného vystúpenia v rozhovore s pro-kremeľským kanálom RT. Foto: TASR/AP

Česká polícia v súvislosti s výbuchom vo Vrběticiach hľadá dvoch Rusov. Má ísť o tých istých mužov, ktorých Británia obvinila z pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa.

Praha 18. apríla (TASR) - Rusi podozriví v súvislosti s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach sa v tomto meste zdržiavali v čase, keď sa tam podľa českej polície nachádzali zbrane údajne patriace významnému bulharskému obchodníkovi, ktorý ich chcel predať Ukrajine. Informoval o tom týždenník Respekt s odvolaním sa na nemenovaný zdroj.

Obchodník so zbraňami Emilian Gebrev bol podľa bulharskej polície v roku 2015 terčom dvoch neúspešných pokusov o otravu, ktoré údajne vykonala ruská vojenská rozviedka GRU, píše Respekt. Podľa českého týždenníka Gebrev zrejme dodával zbrane na Ukrajinu, ktorá bola v tom čase vo vojne s Ruskom.

Polícia pracuje s verziou, že obaja podozriví pricestovali do ČR s cieľom sabotovať túto zásielku zbraní, uviedol pre Respekt nemenovaný zdroj oboznámený s vyšetrovaním.

V súvislosti s výbuchom vo Vrběticiach Česká republika vypovedala v sobotu 18-tich pracovníkov ruskej ambasády v Prahe. Oznámili to na mimoriadnej tlačovej konferencii český premiér Andrej Babiš a minister vnútra a zahraničných vecí a vicepremiér Jan Hamáček. Podľa Babiša existuje dôvodné podozrenie, že do výbuchov muničných skladov vo Vrběticiach boli zapojení dôstojníci ruskej GRU.

Predseda zahraničného výboru Štátnej dumy Leonid Sluckij v reakcii na tento krok uviedol, že Rusko by malo zvážiť vystúpenie z Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE), píše spravodajský server Deníkn.cz. Moskva už predtým avizovala, že sa Prahe odplatí.

Britský veľvyslanec v ČR Nick Archer na Twitteri oznámil, že sa vzhľadom na sobotňajší pohreb princa Philipa k situácii vyjadrí až v priebehu nedele. Británia totiž vyhlásila oficiálny smútok.

Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil na Twitteri uviedol, že výbuch vo Vrběticiach bol možno "bezprecedentný akt štátneho terorizmu". Zároveň avizoval, že sa k situácii vyjadrí v nedeľu o 10.15 SELČ na tlačovej konferencii v Senáte.

Česká polícia po vystúpení Hamáčka a Babiša oznámila, že v súvislosti s výbuchom vo Vrběticiach hľadá dvoch Rusov. Podľa zverejnených fotografií ide o tých istých mužov, ktorých Británia obvinila z pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou novičok. Sú nimi Anatolij Čepiga (známy aj pod menom Ruslan Boširov) a Alexandr Miškin (známy aj ako Alexandr Petrov).