Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Import

Rezort školstva: Čerpaniu eurofondov neprospievajú sústavne útoky

Na archívnej snímke ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová. Foto: TASR - Marko Erd

Ministerstvo školstva pripomenulo, že pod vedením Lubyovej sa v rezorte podarilo znížiť hroziaci takzvaný dekomitment zo 70 miliónov eur na 27 miliónov.

Bratislava 20. marca (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR si plní všetky úlohy v oblasti nastavenia operačného rámca a vyhlasovania výziev. Uviedol to v reakcii na vyjadrenia poslankyne Národnej rady (NR) SR Veroniky Remišovej (OĽaNO) odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva. Remišová v stredu uviedla, že Slovensko príde o milióny, ktoré mohli využiť vedci a univerzity. Podľa nej by malo ísť o 81 miliónov eur pre zlé čerpanie eurofondov.



"Ministerke školstva Martine Lubyovej (nominantka SNS) sa po jej nástupe podarilo v rekordne krátkom čase zadefinovať nový rámec čerpania, ktorý odsúhlasila aj Európska komisia (EK) a validoval orgán auditu. EK dokonca následne zrušila varovný list," uviedol rezort školstva. V operačnom programe Výskum a inovácie (OP VaI) sa doteraz podarilo vypísať výzvy za viac ako 1,7 miliardy eur v 66 výzvach. "Do konca júna ministerstvo plánuje vyhlásenie ďalších piatich výziev a národného projektu, ktoré naplnia alokáciu OP VaI (2,2 miliardy eur) na 100 percent," tvrdí ministerstvo školstva.

MŠVVaŠ pripomenulo, že pod vedením Lubyovej sa v rezorte podarilo znížiť hroziaci takzvaný dekomitment zo 70 miliónov eur na 27 miliónov. "Vlani sa rôznymi opatreniami podarilo znížiť dekomitment o 20 miliónov eur," konštatuje ministerstvo školstva.

Ministerstvo tvrdí, že sa urobili viaceré opatrenia, ktoré umožnili zefektívniť čerpanie eurofondov. "Za pôsobenia Lubyovej sa zdvojnásobilo čerpanie eurofondov na úroveň 9,56 percenta," uviedlo MŠVVaŠ. Podľa nich úlohy v oblasti vedy a techniky sú nadrezortné. Ako doplnili, po zrušení pozície splnomocnenca vlády SR pre výskum a inovácie ministerka iniciovala proces auditu vedy na Slovensku, ktorý realizuje ministerstvo v spolupráci so Svetovou bankou.

Podľa MŠVVaŠ čerpaniu eurofondov na vedu neprospievajú sústavné útoky a politizácia. "Táto atmosféra odrádza inštitúcie od podávania projektov a hodnotiteľov od účasti na procese hodnotenia, čím sa znižuje absorpčná kapacita v rámci operačného programu," uzavrelo ministerstvo.