Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Rezort školstva nepovolí, zvýšenie platov o 5% je na hranici možností

Minister školstva Dušan Čaplovič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ponuka zvýšiť platy o päť percent je však na hraniciach finančných možností štátneho rozpočtu a konsolidácie.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Požiadavky učiteľov a nepedagogických zamestnancov škôl sú pochopiteľné a minister školstva rešpektuje právo na štrajk. Ponuka zvýšiť platy o päť percent je však na hraniciach finančných možností štátneho rozpočtu a konsolidácie. V dnešnom stanovisku k štrajku školských zamestnancov to uviedol hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Dodáva, že šéf rezortu Dušan Čaplovič (Smer-SD) je so školskými odborármi "neustále, teda aj dnes v kontakte a v rokovaniach". Líder školských odborov Pavel Ondek po proteste školských zamestnancov v Bratislave povedal, že s ministrom sa mali stretnúť dnes, napokon sa však rokovanie presunulo, a to zrejme na utorok (27.11.). Dodal, že s Čaplovičom sa zídu zrejme večer v diskusnej relácii.

V pondelok 26. novembra 2012 sa na Námestí SNP v Banskej Bystrici stretli zamestnanci školstva zo stredného Slovenska na protestnom zhromaždení
Foto: TASR/Dušan Hein

Ministerstvo požiadavky protestujúcich chápe


Požiadavky zamestnancov sú podľa ministerstva pochopiteľné vzhľadom na to, že za 20 rokov existencie Slovenskej republiky sa neriešilo postavenie učiteľov v spoločnosti a ponúkali sa len neúspešné experimenty v oblasti vzdelávania.

Tisíce školských zamestnancov dnes vyšli do ulíc v Bratislave, Košiciach a v Banskej Bystrici. Menší protest bol aj v Leviciach. Zhromaždenia na námestiach už podľa Ondeka nebudú v ďalších dňoch pokračovať, zväz však učiteľom odporučil, aby nevyučovali ani v utorok (27.11.). O prerušení alebo ukončení štrajku rozhodne centrálny štrajkový výbor podľa situácie v jednotlivých školách.