Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Import

Riaditeľa nemôžu odvolať za to, že bude štrajkovať, tvrdia odborári

Takmer 600 učiteľov sa stretlo 13. septembra 2012 na Námestí republiky v Lučenci. Do štrajku sa v Lučenci zapojili všetky základné a aj stredné školy Foto: Ján Siman

Štrajk školských zamestnancov má odštartovať v pondelok (26. 11.) ráno o 6.00 h. Štrajk by mohlo odvrátiť ešte rokovanie s ministrom financií, ktoré sa má uskutočniť dnes popoludní.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Zriaďovateľ školy nemôže odvolať riaditeľa z funkcie a skončiť s ním pracovný pomer preto, že využil právo na štrajk, ktoré mu garantuje ústava a Listina základných práv a slobôd. Vo svojom stanovisku to napísal školský odborový zväz. „V prípade, ak bude niektorý riaditeľ odvolaný, odporúčame využiť bezodplatné poskytnutie právnych služieb zväzom, vrátane zastupovania pred súdom,“ vyhlásili odborári.

Ľubomír Parízek zo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na štvrtkovom (22. 11.) brífingu uviedol, že ak by sa riaditeľ zapojil do štrajku, hrozilo by mu odvolanie. Ako štatutár má totiž podľa neho zabezpečiť chod školy. „Nemal by si dovoliť štrajkovať, pretože by porušil predpisy a mohol by byť odvolaný. Zriaďovateľ by mohol poveriť iného riaditeľa,“ povedal Parízek.

Odborári na druhej strane uvádzajú, že riaditeľ školy nie je bežným zamestnancom, ale je štatutárny orgán zamestnávateľa. „S tým sú  spojené aj jeho povinnosti v prípade štrajku, najmä zabezpečiť žiakom bezpečnosť, tým čo neštrajkujú, umožniť pracovať. Preto je dôležité, aby riaditeľ školy a riaditeľ školského zariadenia zvážil, či sa zapojí do štrajku,“ upozorňuje zväz. Riaditeľom škôl a školských zariadení, ktorí nemôžu kvôli štrajku zabezpečiť vyučovanie a prevádzku školy, odporúčajú, aby písomne požiadali zriaďovateľa o riešenie tohto problému.

Štrajk školských zamestnancov má odštartovať v pondelok (26. 11.) ráno o 6.00 h. Štrajk by mohlo odvrátiť ešte rokovanie s ministrom financií, ktoré sa má uskutočniť dnes popoludní. Odborári však naďalej trvajú na desaťpercentnom zvýšení platov v budúcom roku, minister financií aj premiér opakovane vyhlásili, že štát nemá na viac ako na päťpercentné zvýšenie. Minister Čaplovič vo štvrtok (22. 11.) vyzval starostov a primátorov, aby vytvorili kontaktné body, teda miesta, kde by si rodičia mohli počas štrajku nechať svoje menšie deti.