Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Import

V Ríme je konferencia k 1150. výročiu začatia misie sv.Cyrila a Metoda

Na snímke slovenský kardinál Jozef Tomko a arcibiskup Cyril Vasiľ otvárajú konferenciu 26. februára 2013. Foto: TASR/Pavol Demeš

Jej hlavnými organizátormi sú slovenský kardinál Jozef Tomko - emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov a arcibiskup Cyril Vasiľ, sekretár Kongregácie pre východné cirkvi.

Bratislava/Rím 26. februára (TASR) - Dvojdňová medzinárodná konferencia s názvom "Svätí Cyril a Metod medzi slovanskými národmi: 1150 rokov od začiatku misie" (25.a 26. februára) vyvrcholí dnes v Ríme. Jej hlavnými organizátormi a garantmi sú slovenský kardinál Jozef Tomko - emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov a arcibiskup Cyril Vasiľ, sekretár Kongregácie pre východné cirkvi. Cieľom konferencie je pripomenúť a priblížiť život a pôsobenie solúnskych bratov medzi slovanskými národmi.

Na úvod konferencie sa konala archijerejská sv. liturgia v Bazilike Santa Maria Maggiore, ktorej predsedal prešovský gréckokatolícky arcibiskup metropolita Mons. Ján Babjak. Prítomným sa prihovoril aj arcibiskup Cyril Vasiľ. Následne na pôde Pápežského orientálneho inštitútu vystúpil páter James McCane, ktorý vyzdvihol ovocie misie solúnskych bratov, ktoré je stále prítomné predovšetkým v strednej a východnej Európe, ale vďaka emigrácii aj v celej Amerike a Austrálii.

Na konferencii prednášal aj nitriansky biskup Mons. Viliam Judák a venoval sa historickému a politickému aspektu misie sv. Cyrila a Metoda. Arcibiskup Cyril Vasiľ sa zameral na ekleziologický kontext misie sv. Cyrila a Metoda medzi Byzanciou a Rímom. Na tomto významnom stretnutí poprednášal aj kardinál Gianfranco Ravasi - predseda Pápežskej rady pre kultúru, ďalej Dr. Andrej Škoviera zo Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave, Šimon Martinčák z Trnavskej univerzity v Trnave a ďalší.

Na snímke emeritný slovinský kardinál Franc Rodé (uprostred), slovenský kardinál Jozef Tomko (vpravo) v rozhovore so slovinskou veľvyslankyňou pri Svätej stolici Majou Lovrenčičovou Svetekovou
Foto: TASR/Pavol Demeš
Medzi významnými osobnosťami, ktoré vystúpili na kongrese, boli napríklad predseda Pápežskej rady na podporu novej evanjelizácie arcibiskup Rino Fisichela, kardinál Stanislaw Diwisz z Poľska, Dominik Duka z Českej republiky, apoštolský exarcha Atén Dimitros Salachas a mnohí iní. Celkove vystúpilo šesť kardinálov a jedenásť biskupov. Prednášky boli zamerané na také témy, ako - Prínos sv. Cyrila a Metoda, spolupatrónov Európy k novej evanjelizácii, Cyrilometodský model vzťahov cirkvi, politickej moci a občianskej spoločnosti, Kontinuita Cyrilometodského myslenia a tradície slovanských národov a iné.

Účastníkom medzinárodného stretnutia zaslal pozdravný telegram aj štátny sekretár Tarcisio Bertone.

Kardinál Jozef Tomko v súvislosti s 1150. výročím príchodu sv. Cyrila a Metoda na územie našich predkov vyzdvihol, že ich misia a používanie ich jazyka v liturgii a pri hlásaní evanjelia významne pomohli šíriť vieru a rozvíjať kultúru medzi slovanskými národmi.

Medzinárodná konferencia na dvoch významných univerzitných fórach v Ríme, kde študuje mládež z rôznych svetadielov - na Pápežskom východnom inštitúte a Pápežskej Gregorovej univerzite - môže podľa kardinála Tomka pomôcť k hlbšiemu poznaniu diela solúnskych bratov v celej cirkvi.

Informácie poskytla Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.

Na snímke diskusia počas prestávky, slovenský kardinál Jozef Tomko (vľavo) a arcibiskup Cyril Vasiľ (uprostred).
Foto: TASR/Pavol Demeš