Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Rozhovor s Riou Gehrerovou, talentom Trenčianskeho kraja

Ria Gehrerová Foto: Mgr. Mária Škultétyová/TASR

Čerstvá maturantka Gymnázia Janka Jesenského v Bánovciach nad Bebravou Ria Gehrerová je nadaná autorka poviedok, ktoré dostanú každého

Bánovce nad Bebravou 24. júla (TASR) - Je pracovitá a talentovaná, za čo dostala aj ocenenie Talent Trenčianskeho kraja. Sudičky k nej boli naozaj štedré.


Prezraď čitateľom, čo by mali o tebe vedieť, keď sa už raz dostaneš do učebníc. Narodenie a tak, veď vieš..

Narodila som sa ako prvé dieťa pred viac ako devätnástimi rokmi v Bánovciach nad Bebravou. Cestou z nemocnice som bola prvým pasažierom v celkom prvom tatinovom aute. Do prvej triedy na základnej som sa tešila a dobre mi bolo aj na jedinom bánovskom gymnáziu. Teraz ma čaká prvý ročník na vysokej škole v Bratislave a dúfam, že nebudem prvá, ktorá odtiaľ odíde.

Kedy ti začalo byť podozrivé, že fíha, ja viem naozaj písať?!

Podozrivé mi to bolo v prvej triede na základnej, keď som mala zošity z písania po každej hodine na nástenke medzi najkrajšími. Ďalšie podozrenie som mala vtedy, keď som tam párkrát vyhrala miestnu súťaž v písaní básničiek alebo poviedok. Ale potom som s písaním prestala. Do tretice všetko dobré, na gymnáziu som začala vyťukávať poviedky do počítača odznova a robím to tak doteraz.

Prečo súťažíš?

Kvôli svetovému mieru, samozrejme, a ešte preto, aby som bola v čomsi dobrá, aby som na seba mohla byť hrdá a aby som uspokojila svoju ctižiadostivosť.

Ria Gehrerová
Foto: Mgr. Mária Škultétyová/TASR


Niekto zbiera známky, ty diplomy. Koľkože ich máš?

Asi zo dvadsať.

Blahoželám, máš ich zarámované nad posteľou alebo majú vyhradené nejaké iné čestné miesto?

Neviem, či sa za čestné miesto považuje aj zásuvka pod posteľou. Sú strčené ešte nižšie ako vysvedčenia zo školy. Ale priznávam, že keď domov donesiem nejaký nový, tak chvíľu leží na skrinke v chodbe, obkukávam ho a až potom založím ku komunite do zásuvky.

Predpokladám, že úspech na Medziriadkoch je pre teba asi najcennejší.

To áno. Poznám mnoho súťažiacich, ktorí sem rok čo rok posielajú svoje práce a skutočne to nie sú literárni amatéri. Súťaž je navyše skutočne celoslovenská, čo sa nedá povedať o mnohých literárnych súťažiach, ktoré sa na ne iba hrajú, a v skutočnosti ide viac-menej iba o regionálne súperenie.

Teraz to obligátne, čo robíš, keď nepíšeš?

Spím, učím sa, lakujem si nechty, behám alebo varím. Ešte prednedávnom som mala na starosti aj grafiku školského časopisu, ktorá mi ukrajovala veľa z môjho voľného času, ale teraz som už iba obyčajné nevyťažené dievča, ktoré si užíva svoje dosiaľ najdlhšie letné prázdniny.

Obľúbený autor?

Nie som odborník na literatúru, ani nemám prečítanú celú svetovú a domácu knižnicu, no zatiaľ sa mi najviac páči Gabriel García Márquez a zo slovenských Rudolf Sloboda.

Čo kniha, bude?

Ak si budem myslieť, že som na vrchole svojho tvorivého písania, tak určite.

Leto beží na plný plyn, odhalené telá priťahujú. Čo si myslíš o letných láskach?

Letné lásky sú super. Hlavne preto, že tie pravé pod kožou zostávajú oveľa dlhšie ako letné opálenie.

Bánovské gymnázium aj vďaka tebe bolo v Školskom servise TASR hodnotené ako najaktívnejšia škola. Za koho budeš kopať od septembra?

Zrejme to bude Univerzita Komenského. Najčerstvejšia správa znie, že som prijatá. Hádam mi potvrdenie doručí čo najskôr aj poštárka.

Mgr. Mária Škultétyová, Gymnázium Janka Jesenského, Bánovce nad Bebravou