Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Import

RTVS uvedie filmový dokument Cyril a Metod – Apoštoli Slovanov

Tlačová konferencia za účasti generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku, tvorcov a renomovaných historikov pri príležitosti slovenskej televíznej premiéry nového filmu Cyril a Metod – Apoštoli Slovanov 1. júla 2013 v Bratislave. Na snímke zľava odborná garantka projektu - SAV Prof. Tatiana Štefanovičová, riaditeľ Sekcie programových služieb RTVS Tibor Búza a generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Krajinami realizácie projektu sú Česká republika, Slovenská republika, Cyprus, Taliansko.

Bratislava 1. júla (TASR) – K 1150. výročiu príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu uvedie verejnoprávna RTVS v premiére v sobotu 6. júla prvú časť štvordielnej ságy Cyril a Metod – Apoštoli Slovanov. V réžii Petra Nikolajeva ďalšie časti tejto dokudrámy uvedie televízia vždy v sobotu na Jednotke RTVS. Producentom projektu je Viktor Krištof, scenáristami sú Miroslav Osčatka a Petr Hudský.

Herecké obsadenie tvoria Roman Zach (Metod), Ondřej Novák (Cyril), Josef Abrhám (Fotios), Milan Bahúl (Rastislav), Vladimír Javorský (Žrec), Radka Fidlerová (Živena), Petr Borovec (cisár Michal III.), Jan Jankovský (Svätopluk), Kajetán Písařovic (Eiben), Vilém Udatný (Lutimír), Marian Roden (Hermanrich) a ďalší umelci.

Krajinami realizácie projektu sú Česká republika, Slovenská republika, Cyprus, Taliansko, odbornými partnermi Rímskokatolícka cirkev v Českej republike, Pravoslávna cirkev v českých krajinách a na Slovensku, Akadémia vied Českej republiky, Moravské zemské múzeum, Archeologický ústav SAV, koprodukčnými spoločnosťami Česká televízia, Rozhlas a televízia Slovenska, ALEF Film & Media, Everest Film, A Atalanta a Barrandovské štúdiá Praha.

Film prináša výpravné spracovanie historicky a nábožensky veľmi citlivej témy. Na projekte pracoval skúsený tím, ktorý realizoval desiatky obdobných projektov, na čele s uznávaným režisérom Petrom Nikolaevom. Téma je pojatá paneurópsky a do úvahy sa brali aj historické udalosti a fakty dôležité pre ostatné národy, ako sú Bulhari, Poliaci, Rusi, Macedónci, Srbi či Gréci. Projekt bol tiež s pozitívnym ohlasom predstavený Jeho všesvätosti Bartolomejovi - arcibiskupovi Konštantínopola, Nového Ríma a ekumenickému patriarchovi, predsedajúcemu arcibiskupovi svetovej Pravoslávnej cirkvi. Projekt je previazaný na ďalšie dianie spoločenského, kultúrneho, náboženského a politického života a mapuje celý život Cyrila a Metoda od ich detstva až po smrť a odkaz.



Misionári Cyril a Metod


Svätí Cyril a Metod boli byzantskí bratia narodení v 9. storočí, ktorí sa stali významnými kresťanskými misionármi. Ich misia ovplyvnila kultúrny rozvoj všetkých slovanských národov, za čo im prináleží titul Apoštoli Slovanov. Stáli pri zrode hlaholiky, prvej slovanskej abecedy, využitej k prekladu Starého zákona, a v pravoslovanskej cirkvi sú uctievaní ako svätí s titulom Rovní Apoštolom. Pápež Leo XIII. zaradil ich sviatok do rímsko-katolíckeho kalendára a pápež Ján Pavol II. ich vymenoval za Svätých spolupatrónov Európy. V roku 2013 si celá kresťanská Európa pripomína 1150. výročie ich odkazu.

„Je našou povinnosťou pripraviť projekt, ktorý reflektuje na významné výročie, v tomto roku je príchod Cyrila a Metoda najvýznamnejšou udalosťou. Mali sme šancu vstúpiť do projektu a byť spolutvorcom diela, ktoré je žánrovo a formátovo úplne odlišné od toho, čo za posledné obdobie v Česku a na Slovensku vzniklo,“ uviedol pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.

„Takýto žáner sa v tomto priestore neprodukuje tak často. Takáto výpravná dokudráma sa na obrazovky verejnoprávnej televízie dostáva vôbec po prvýkrát v domácej produkcii. Ďalší dôležitý rozmer je kvalita spracovania, práca s historickými faktami, ktoré boli verifikované nielen na českej, ale aj na slovenskej strane,“ dodal pre TASR riaditeľ sekcie programu RTVS Tibor Búza.