Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Import

Rusko a Mali sa dohodli na posilnení boja proti terorizmu

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin sa rozprával so šéfom malijskej junty, plukovníkom Assimim Goitom, a s prezidentom Konga Denisom Sassouom Nguessom, uviedol Kremeľ v oznámení.

Bamako/Moskva 27. marca (TASR) - Rusko a Mali sa v telefonickom rozhovore v stredu dohodli na posilnení spolupráce v boji proti terorizmu. Dohoda nasledovala po útoku v koncertnej sále v Moskve, pri ktorom bolo zabitých najmenej 140 ľudí. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin sa rozprával so šéfom malijskej junty, plukovníkom Assimim Goitom, a s prezidentom Konga Denisom Sassouom Nguessom, uviedol Kremeľ v oznámení.

Putin a Goita sa "dohodli na posinení spolupráce v boji proti terorizmu", uviedol Kremeľ.

Teroristická organizácia Islamský štát (IS) sa viackrát prihlásila k zodpovednosti za útok v Moskve a zverejnila aj drastické video, ako ozbrojení muži strieľajú do davu ľudí.

Plukovník Goita na sociálnych sieťach oznámil rozhodnutie spolupracovať: "Dohodli sme sa, že budeme viac spolupracovať v boji proti terorizmu."

Francúzsko bolo donútené v roku 2022 stiahnuť z Mali svojich vojakov, ktorí bojovali proti džihádistickému násiliu, pretože vzťahy medzi oboma krajinami sa prudko zhoršili po vojenských prevratoch v rokoch 2020 a 2021. Režim v Mali sa následne priklonil k politickému a vojenskému partnerstvu s Ruskom.

Moskva plynulo získavala vplyv v Mali a v Afrike prostredníctvom žoldnierskej organizácie Vagnerova skupina. Tá od roku 2010 neoficiálne slúži ako predĺžená ruka Kremľa v Afrike bohatej na prírodné zdroje.

Putin a Goita diskutovali podľa Kremľa aj o posilňovaní "spolupráce v energetických, poľnohospodárskych a banských projektoch". Kremeľ spomenul, že Rusko dodá Mali "bezplatné" dodávky pšenice, hnojív a paliva.

Rusko si upevnilo aj pozíciu hlavného spojenca vojenských režimov v Burkine Faso a Nigeri, ktoré vystúpili zo širšieho západoafrického bloku a vstúpili do spoločného obranného paktu s Mali.