Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Ružín rozčeria originálne Nočné orientačné preteky vodákov

Orientačné preteky vodákov na Ružíne Foto: Miriam Brašková

„Nočák“ si získal medzi vodákmi dobré meno a tak neprekvapuje, že si zapádlovať na Ružíne prichádzajú nielen z celého Slovenska, ale aj zo zahraničia.

Košice 16. novembra (TASR) - Hladina vodnej nádrže Ružín pri Košiciach ožije v sobotu 17. novembra 2012 nezvyčajným ruchom. Po úctyhodný 40. raz sa tam uskutočnia Nočné orientačné preteky vodákov, ktoré sa pri príležitosti 17. novembra - Medzinárodného dňa študentov konajú už od roku 1972. „Sme radi, že už 40 rokov si pripomíname deň študentsva práve takýmto spôsobom“, povedala pre Školský servis TASR riaditeľka pretekov Miriam Brašková. „V súčasnosti slávime 17. november aj ako Deň boja za slobodu a demokraciu, mnohí už ale nevedia, že spočiatku to bola spomienka na udalosti z jesene 1939, keď sa rozpútal fašistický teror proti českým vysokým školám a ich študentom,“ pripomenul predseda Klubu vodákov KAMIKSE Akademik technickej univerzity (TU) Košice Milan Šujanský.
Fakt, že si vodáci ctia históriu potvrdzuje aj podtitul „nočáku“ – Memoriál Euzeba Vargu. „Venovali sme ho aj pamiatke nášho skvelého a mimoriadne aktívneho člena, spoluzakladateľa niekdajšieho Oddielu kanoistiky Slávia VŠT Košice. Euzeb Varga patril medzi tých pár nadšencov, ktorí v roku 1957 podľahli čaru vĺn rozľahlých vodných plôch a ostal im verný až do konca,“ dodal Jozef Ivanecký, dlhoročný člen klubu a spoluorganizátor pretekov. „Nočák“ si získal medzi vodákmi dobré meno a tak neprekvapuje, že si zapádlovať na Ružíne prichádzajú nielen z celého Slovenska, ale aj zo zahraničia.V tomto roku sa do súťaže zatiaľ prihlásilo 20 hliadok, ktoré budú pretekať v troch kategóriách. Trať vedie medzi lodenicou TU Košice a penziónom Sivec a má približne 16 km. Preteky sú zložené z dvoch etáp – prvá  od lodenice TU po penzión Sivec sa uskutoční ešte za denného svetla. Hromadný štart je naplánovaný na 14.00 hodine. Po prestávke, približne o 17.30 hodine, bude už za tmy pokračovať druhá etapa zo Sivca späť po lodenicu TU Košice. Súťažné hliadky si zmerajú sily v rýchlosti pádlovania, v šikovnosti pri plnení stanovených úloh, orientácii na priehrade potme, ale priestor dostane aj kreativita. Špeciálna súťaž o najoriginálnejšiu posádku putovný Hrozen Cup hodnotí „originalitu hliadky“ ako celku – zloženie, oblečenie, štýl a podobne.
Spoluorganizátorom akcie je Katedra telesnej výchovy Technickej univerzity v Košiciach. Akcia sa koná s podporou Ministerstva školstva SR, Slovenskej asociácie univerzitného športu, Klubu slovenských turistov a sponzorov - Hiko Sport, HG Sport, Boatpark, splavujeme.sk a reštaurácia Koliba v Košiciach. Ďalšie informácie o klube, pretekoch a pravidlách, mapky a fotografie nájdete na www.kamikse.sk