Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Rýchlostná cesta R2 pri Zvolene sa môže stavať, NDS podpísala zmluvu

Základný kameň nového úseku rýchlostnej cesty R2 medzi Pstrušou a Kriváňom 25. novembra 2013 v Detve slávnostne poklepal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek spolu so zástupcami investora a miestnej samosprávy. Archívne foto Foto: TASR/Jozef Poliak

Úsek R2 Zvolen, východ - Pstruša sa postaví za 98,8 milióna eur a spolufinancovaný bude z eurofondov.

Bratislava 14. júla (TASR) - Takmer osemkilometrový úsek rýchlostnej cesty R2 medzi Zvolenom a Detvou sa môže začať stavať. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) podpísala zmluvu na jeho vybudovanie so združením firiem Corsán - Corviam Construcción a Chemkostav. Táto nadobudla podľa hovorcu NDS Michala Fúrika účinnosť 12. júla.

Úsek R2 Zvolen, východ - Pstruša sa postaví za 98,8 milióna eur a spolufinancovaný bude z eurofondov. Jeho dokončenie sa predpokladá v roku 2016. "Rýchlostná cesta R2 Zvolen, východ - Pstruša spolu s nadväzujúcim úsekom Pstruša – Kriváň priblížia región okolo Zvolena a Detvy k už existujúcej sieti diaľnic a rýchlostných ciest," doplnil Fúrik.

Úsek je dlhý 7,85 kilometra (km) a bude sa na ňom nachádzať sedem mostov. Z toho najnáročnejšie sú most nad potokom Hradná, ktorý je dlhý 206,8 metra, a most nad Slatinou a železničnou traťou dlhý 460,6 metra.

Rýchlostná cesta má po dobudovaní odbremeniť najmä obce Zvolenská Slatina a Vígľaš, cez ktoré v súčasnosti prechádza cesta prvej triedy. V roku 2010 predstavovala intenzita dopravy v úseku približne 15.000 áut za deň. Podľa odhadov diaľničiarov by v lokalite malo v roku 2030 jazdiť 18.834 áut za 24 hodín. Úsek je tiež dlhodobo evidovaný ako nehodový.