Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Import

S knihou Rozhľadne možno spoznávať Slovensko z vtáčej perspektívy

Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na vyše 200 stranách je 65 drevených, oceľových alebo kamenných rozhľadní. Najviac ich je v Žilinskom kraji, najmenej v Bratislavskom a Trnavskom.

Bratislava 24. decembra (TASR) – Nová kniha s názvom Rozhľadne predstavuje po prvý raz na Slovensku ojedinelý súbor 65 lokalít s rôznymi rozhľadňami postavenými po celej krajine.

Autor Ladislav Khandl v nej predstavuje nielen históriu, materiál a technické parametre jednotlivých rozhľadní, ale aj prístupové trasy, možnosti výhľadu a rôzne turistické zaujímavosti v okolí či súradnice GPS i webovú stránku. Nechýbajú farebné fotografie a mapky lokalizácie rozhľadní. Zámerom publikácie je tiež poskytnúť desiatky tipov na poldenné až celodenné putovania s cieľom porozhliadnuť sa z výšky po krásnej prírode a pozoruhodnostiach našej krajiny.

"Problém rozhľadní ešte nebol na Slovensku detailne spracovaný. V ostatných rokoch ich veľa pribúda aj vďaka eurofondom, preto sme sa rozhodli ich spracovať v knižnej podobe," zdôvodnil pre TASR Daniel Kollár z bratislavského vydavateľstva Dajama.

Na vyše 200 stranách je 65 drevených, oceľových alebo kamenných rozhľadní. Najviac ich je v Žilinskom kraji, najmenej v Bratislavskom a Trnavskom. Niektoré sú monumentálne stavby, iné sú stredne náročné objekty vytvorené turistickými nadšencami. Mnohé pribudli po roku 2000. Vlani postavili rozhľadňu na vrchu Hôrka pri obci Podhorany, v Bachledovej doline (Ždiar), v centre oddychu Ranč na Striebornom jazere (Galanta), na vrchu Bobovec nad Starou Bystricou, v rekreačnom areáli pri rieke Nitra v Topoľčanoch a inde. V tomto roku majú novú rozhľadňu na vrchu Luby v obci Veľké Rovné.

Podobné stavby nie sú len na vyvýšených miestach, ale aj v nížinách pri vodných plochách. Tam slúžia najmä na pozorovanie vtáctva. Rozdielnosť rozhľadní potvrdzuje skutočnosť, že ich vyhliadková plocha je vo výške od dvoch metrov v archeologickom skanzene keltského osídlenia Havránok v obci Vlachy na Liptove až po Most SNP, z ktorého 95-metrovej výšky možno obdivovať Bratislavu.

Legendárna rozhľadňa na Sitne patrí k najstarším v Európe. Jej prvý objekt z roku 1736 zničil blesk (1852) a novú postavili v roku 1886. Ešte staršia je z čias tureckých nájazdov v súčasnosti adaptovaná kamenná strážna veža Vartovka nad Krupinou. Prvá písomná zmienka o nej je z roku 1564. V tom období bolo viac strážnych veží, avšak zbúrali ich, keď pominulo turecké nebezpečenstvo. Čitateľ sa tiež dozvie, kto v 5. storočí pred n. l. aj v roku 126 vystúpil na vrch sicílskej sopky Etna.