Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Import

SaS vyzýva na odvolanie šéfa nitrianskej nemocnice J. Valockého

Fakultná nemocnica (FN) v Nitre - nový pavilón, ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Liberáli sú podľa svojho stanoviska znepokojení prípadom falšovania zdravotnej dokumentácie v nitrianskej nemocnici a jeho krytím zo strany Valockého.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Hlavu šéfa nitrianskej fakultnej nemocnice Jozefa Valockého žiada po lekárskych odborároch aj opozičná SaS. Liberáli sú podľa svojho stanoviska "hlboko" znepokojení prípadom falšovania zdravotnej dokumentácie v nemocnici a jeho krytím zo strany Valockého. Ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú preto vyzývajú na jeho odvolanie.

V nitrianskej fakultnej nemocnici malo prísť podľa denníka Sme k bieleniu údajov v zdravotnej karte dojčaťa. Vedenie nemocnice, ktorej šéfuje Jozef Valocký, tvrdí niečo iné. Valocký je zároveň poslanec Národnej rady SR za Smer-SD a šéf asociácie štátnych nemocníc. Ministerstvo prípad prešetruje.

Bielenie údajov má dokazovať aj zdravotná dokumentácia, ktorú má denník k dispozícii. Zo zdravotnej karty mali zmiznúť rukou prednostky detskej kliniky Aleny Ďurišovej údaje o predávkovaní gentamycínom po narodení dieťaťa v nitrianskej nemocnici. Nemocnica sa bráni, že išlo o opravu chybného záznamu. Zákon vymazanie údajov zo zdravotnej karty neumožňuje.

Na prípad upozornila detská reumatologička Zuzana Pechočiaková, ktorá ma byť za to na pracovisku šikanovaná, preložili ju na iné miesto. SaS očakáva, že sa jej dostane satisfakcie, zároveň chce dôkladné prešetrenie prípadu. "Domnievame sa, že ide o natoľko závažné skutočnosti, ktoré by nemali zostať bez povšimnutia orgánmi činnými v trestnom konaní. Na základe neodborného postupu bol ohrozený život dieťa a následné machinácie s jeho zdravotnou dokumentáciou mali zahladiť stopy," vyhlásil predseda SaS Richard Sulík.