Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

SAV: Slovenskí vedci sú súčasťou prestížneho medzinárodného projektu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vedci budú v projekte systematicky skúmať nanokompozity pre elektroniku, pokročilé konštrukčné komponenty a aplikácie v leteckom priemysle.

Bratislava 29. mája (TASR) - Ústav polymérov Slovenskej akadémie vied (SAV) sa stal súčasťou medzinárodného projektu NANO2DAY. Vedci budú v projekte systematicky skúmať nanokompozity pre elektroniku, pokročilé konštrukčné komponenty a aplikácie v leteckom priemysle.

„Chceme nájsť nové materiály a technológie s vyššou výkonnosťou, efektívnosťou, kvalitou a úsporami nákladov v rôznych aplikáciách, ako sú solárne články, batérie či ochrana proti elektromagnetickému žiareniu. Systematickým skúmaním máme ambíciu vyvinúť nové multifunkčné kompozity s vynikajúcimi elektrickými a mechanickými vlastnosťami zamiešaním nanočastíc MXenov do polymérnych matríc,“ povedala koordinátorka projektu Mária Omastová z Ústavu polymérov SAV.

Do riešenia projektu sa zapojilo 11 partnerov. Päť partnerov je z výskumnej oblasti z Litvy, Lotyšska, Dánska, Švédska a Slovenska, štyria partneri sú firmy a dve inštitúcie z tzv. tretích krajín, univerzity z Bieloruska a USA. Slovensko zastupujú v projekte pracovníci z Oddelenia kompozitných materiálov Ústavu polymérov SAV.

NANO2DAY je projekt Horizontu, ktorý trvá od mája 2018 do apríla 2022. Tento typ projektu je založený na spoločných výskumných a inovačných aktivitách partnerov a je realizovaný prostredníctvom vysielania zamestnancov, post-dokov a PhD študentov na zahraničné pracoviská.

TASR informácie poskytla hovorkyňa SAV Monika Hucáková.