Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Schôdza na odvolávanie Mikulca bude zvolaná hneď po skončení aktuálnej

Na snímke predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) počas zasadnutia Národnej rady SR v Bratislave 23. júla 2021. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Kollár pôvodne avizoval, že schôdza o vyslovení nedôvery Mikulcovi by sa mohla konať v stredu (28. 7.) alebo vo štvrtok (29. 7.).

Bratislava 23. júla (TASR) - Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) môže čeliť odvolávaniu z funkcie už cez víkend. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zvolal schôdzu k jeho odvolávaniu, začať sa má hneď po skončení aktuálnej mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Schôdzu inicioval Smer-SD, pridali sa k nemu aj niekoľkí nezaradení poslanci.

Kollár pôvodne avizoval, že schôdza o vyslovení nedôvery Mikulcovi by sa mohla konať v stredu (28. 7.) alebo vo štvrtok (29. 7.).

Opozičný Smer-SD pri odvolávaní Mikulca okrem iného kritizuje aktuálne rozhodnutie pozastaviť činnosť vyšetrovateľke Diane Santusovej, vedúcej tímu Úradu inšpekčnej služby (ÚIS), ktorý vyšetruje podozrenia zo zneužívania právomocí príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Mikulcovi opozícia naďalej vyčíta aj situáciu v bezpečnostných zložkách a podozrenia z manipulovania vyšetrovaní. Poslanec Peter Pellegrini (nezaradený) a líder mimoparlamentného Hlasu-SD označil Mikulca zodpovedného za situáciu v polícii. Tá podľa jeho slov už nie je schopná zvládnuť ani malý piatkový protest nespokojných občanov pred NR SR.

Mikulec sa opozičného pokusu o jeho odvolanie z funkcie neobáva. Hovorí o legitímnom práve opozície.