Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

SDKÚ-DS: Rozpočet sa spolieha na zvyšovanie daní

SDKÚ-DS sa vyjadrilo k štátnemu rozpočtu Foto: Teraz.TV

K návrhu rozpočtu sa vyjadrila aj strana SDKÚ-DS. Názory iných nájdete v texte.



SDKÚ-DS: Návrh rozpočtu je dôkazom, že vláda sa snaží do roku 2016 len prežiť

Bratislava 20. augusta (TASR) – Návrh štátneho rozpočtu na rok 2015 je dôkazom, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) nevie spravovať verejné financie, konsoliduje len jednorazovo a na úkor ľudí. Konštatovali to predstavitelia opozičnej SDKÚ-DS na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

"Vláda sa spolieha len na zvyšovanie daní, opäť očakáva viac ako 300 miliónov eur ďalších príjmov oproti minulému roku zo zvýšenia daní," uviedol podpredseda strany a europoslanec Ivan Štefanec. Mal na mysli predovšetkým daň z pridanej hodnoty (DPH), ktorú sa vláda rozhodla neznížiť zo súčasných 20 % na 19 %. "Je to ďalšia zlá správa pre obyvateľov Slovenska, lebo to znamená, že ceny sa znižovať nebudú, budú sa zvyšovať len dane," zdôraznil.

Ako pripomenul, od budúceho roka budú podnikatelia platiť daňové licencie, takzvanú daň zo straty, čo by malo podľa neho zhoršiť najmä situáciu malých podnikateľov, ktorí vytvárajú najviac pracovných miest. Štefanec poukázal aj na skutočnosť, že zadlženie Slovenska sa za posledných šesť rokov zdvojnásobilo. "V roku 2008 sme mali nižší dlh ako 28 % hrubého domáceho produktu, na konci minulého roka to bolo 55,4 %. Vláda už prelomila tretiu hranicu dlhovej brzdy a hrozí, že sa prekoná ďalšia hranica," upozornil europoslanec.

Za kritický označil Štefanec aj stav využívania eurofondov z končiaceho sa programového obdobia 2007 až 2013. Do polovice tohto roka sa vláde podarilo vyčerpať len vyše 55 % z celkovej alokácie viac ako 11 miliárd eur. "Snahy o zlepšenie čerpania sa vôbec nenapĺňajú. Osobne považujem čísla, ktoré si vláda dala do rozpočtu v eurofondoch, skôr za sen, a nie za plán. Je to len snaha o prikrášlenie skutočnosti," povedal s tým, že dočerpanie zvyšného objemu v zostávajúcom období považuje za nereálne.

"Od tohto rozpočtu sa nedá očakávať zlepšenie situácie občanov, práve naopak. Situácia v zadlžovaní sa zásadne nezlepšuje, konsolidácia v zásade nepokračuje, skôr sa zavádzajú nové dane a zvyšujú tie, ktoré už existujú," zhrnul Štefanec. "Vláda sa snaží do roku 2016 len prežiť," dodal.

M. MAĎARIČ: Návrh rozpočtu MK je v rozpore s programovým vyhlásením vlády

Bratislava 20. augusta (TASR) - Budúcoročný návrh rozpočtu ministerstva kultúry je v rozpore s programovým vyhlásením vlády. Pre TASR to dnes uviedol šéf rezortu kultúry Marek Maďarič.

V programovom vyhlásení sa uvádza, že vláda si uvedomuje dlhodobý verejný dlh voči kultúre, nedocenenie jej významu a absenciu systémových zmien utvárajúcich adekvátne podmienky na jej rozvoj. "Je potrebná politika, ktorá kultúre nielen prizná spoločenskú dôležitosť, ale jej poskytne aj výraznejšiu podporu. Nejde o oblasť, na ktorej sa dá v nasledujúcich rokoch šetriť," píše sa v ňom.

Ministerstvo kultúry by malo mať v budúcom roku k dispozícii takmer 173 miliónov eur. Oproti schválenému tohtoročnému rozpočtu je to takmer o 10 miliónov eur menej.

Maďarič považuje tento návrh za neprijateľný. Očakáva, že sa toto číslo po rokovaniach s ministrom financií Petrom Kažimírom ešte zmení. "Chcem veriť, že vyrokujeme prijateľný rozpočet, musí to byť podstatne viac ako je tento návrh," priblížil s tým, že takýto škrt je prekvapujúci. S akou výškou rozpočtu by bolo MK spokojné, neprezradil. "Nechcem ísť pred rokovaním s ministerstvom financií do konkrétneho čísla," uzavrel Maďarič.


GP SR: Je predčasné komentovať návrh štátneho rozpočtu

Bratislava 20. augusta (TASR) - Generálna prokuratúra SR (GP SR) pokladá za predčasné komentovať návrh štátneho rozpočtu, ktorý bol predstavený koncom minulého týždňa.

"V tejto chvíli by bolo predčasné akýmkoľvek spôsobom komentovať návrh štátneho rozpočtu z dielne Ministerstva financií Slovenskej republiky, nakoľko o jeho konkrétnej podobe rozhodnú poslanci Národnej rady Slovenskej republiky a nie je vylúčené, že jeho schváleniu môžu predchádzať aj úpravy," uviedla hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Generálna prokuratúra by mala zo štátnej pokladnice získať 75,2 milióna eur, teda o päť miliónov eur viac ako tento rok. Tento rozpočet obsahuje delimitáciu vojenských prokuratúr na roky 2015 až 2017 z rezortu Ministerstva obrany SR, ako i odchodné a odstupné na rok 2015 pre 54 prokurátorov. Návrh rozpočtu predstavilo Ministerstvo financií v piatok 15. augusta.

Prokuratúra by sa mala personálne posilniť. Prisľúbil to po rokovaní vlády koncom minulého mesiaca minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Reagoval na predchádzajúce vyjadrenia generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, že prokuratúre chýbajú prokurátori.

„Je reálne navýšenie tabuľkových miest na prokuratúre," vyhlásil šéf rezortu financií. "Už aj s ohľadom na to, že prokuratúra si robí veľmi dobrú robotu pri boji s daňovými únikmi," doplnil. Čižnár predtým (24. 7.) povedal, že prokuratúra je personálne poddimenzovaná a bude požadovať zvýšenie počtu o 35 prokurátorov. Prokurátori by mali byť zaradení nie na GP, ale najmä na okresné a krajské prokuratúry.