Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Šéf CDU sa ospravedlnil za nevhodné konanie, v prieskume však padol

Na archívnej snímke Armin Laschet. Foto: TASR/AP

Ak by sa kancelár volil priamo, Laschet - premiér jednej z dvoch povodňami najviac postihnutých spolkových krajín Severné Porýnie-Vestfálsko - by získal len 15 percent hlasov.

Berlín 25. júla (TASR) - Šéf nemeckej konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a jeden z kandidátov na post kancelára Armin Laschet sa v nedeľu ospravedlnil za to, že sa počas minulotýždňovej návštevy povodňami zasiahnutého mesta Erftstadt smial. Fotoaparát ho totiž zachytil v okamihu, keď sa zabával na vtipe, zatiaľ čo prezident Frank-Walter Steinmeier prednášal súcitný prejav v súvislosti s ničivými záplavami na západe krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Bolo to hlúpe; nemalo sa to stať, je mi to ľúto," uviedol Laschet pre televíziu ZDF. "Ľutujem to, nemám k tomu viac čo povedať," dodal.

Ako píše agentúra Reuters, tento incident mu dva mesiace pred parlamentnými voľbami v Nemecku v prieskumoch verejnej mienky uškodil. Podľa nedeľňajšieho prieskumu inštitútu INSA považuje 57 percent Nemcov Laschetovo konanie ohľadom katastrofálnych záplav, ktoré si v krajine vyžiadali najmenej 180 obetí na životoch, za negatívne.

Ak by sa kancelár volil priamo, Laschet - premiér jednej z dvoch povodňami najviac postihnutých spolkových krajín Severné Porýnie-Vestfálsko - by získal len 15 percent hlasov, čo je o päť percentuálnych bodov menej než dosiahol v prieskumoch z uplynulého týždňa. Laschetov konkurent v boji o kreslo kancelára - sociálny demokrat Olaf Scholz - získal v prieskume 21-percentnú podporu.

"Je pochopiteľné, že prieskumy budú počas ťažkého týždňa kolísať," poznamenal Laschet s tým, že v nasledujúcich týždňoch chce verejnú diskusiu upriamiť na otázky ekonomiky či klimatickej zmeny, ktoré sú hlavnými témami jeho predvolebnej kampane.

Vo väčšine prieskumov vedie Únia CDU/CSU pred Zelenými približne o desať percentuálnych bodov.

Laschet sa v nedeľu ohradil i voči slovám šéfa úradu kancelárky Angely Merkelovej Helgeho Brauna, ktorý pre nedeľník Bild am Sonntag uviedol, že ľudia očkovaní proti covidu budú mať určite viac slobody ako nezaočkovaní, ak dôjde k zhoršeniu epidemickej situácie. Laschet odmietol obmedzenia pre neočkovaných ľudí, ako aj povinné očkovanie. "Neverím v povinnú vakcináciu ani v nepriamy nátlak na ľudí, aby sa dali zaočkovať," zdôraznil pre stanicu ZDF. Prioritou je podľa neho presvedčiť čo najviac občanov, aby sa nechali zaočkovať.