Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Seniori Letnej univerzity sa dozvedia najmä o histórii mesta

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Už úvodná prednáška sa bude venovať osídľovaniu v slovanskej dobe, na čo nadviažu aj ďalšie historické témy.

Bratislava 13. augusta (TASR) – Úvodnou prednáškou o sídelnom vývoji v slovanskej dobe na území súčasnej Bratislavy sa začal dnes druhý ročník Letnej univerzity seniorov v hlavnom meste.

"Bratislava bola dôležitá historická lokalita i križovatka ciest. Máme mnohé pamiatky z rôznych období nielen z korunovácií uhorských kráľov. Verím, že ako Bratislavčania sa dozviete veľa nového o slávnych udalostiach nášho mesta," povedala prvá námestníčka primátora Bratislavy Viera Kimerlingová, ktorá privítala takmer 140 seniorov v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca.

Podľa riaditeľky Centra ďalšieho vzdelávania Jany Chládeckej prevažne historické témy začínajúcej Letnej univerzity vyplynuli zo záujmu minuloročných účastníkov. Na dnešnej prednáške sa skôr narodení študenti od Vladimíra Turčana z Archeologického múzea Slovenského národného múzea dozvedeli o živote prvých obyvateľov v Dúbravke a iných častiach mesta i jeho okolí.

Pre účastníkov univerzity sú pripravené ďalšie tri prednášky. V stredu (15.8.) hlavná architektka mesta Ingrid Konrad porovná Bratislavu 20. a 21. storočia, v pondelok (20.8.) sa všeličo dozvedia o priemyselnej Bratislave. Letnú univerzitu seniorov uzatvorí v stredu (22.8.) prednáška o najnovších archeologických výskumoch v slovenskej metropole.

Každý absolvent univerzity získa certifikát o účasti na projekte, ktorý prispel k jeho celoživotnému vzdelávaniu. Okrem hlavného mesta sa na podujatí podieľa Univerzita Komenského a jej Centrum ďalšieho vzdelávania.

Tu bude player