Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Seniori sa budú môcť poradiť o problémoch s umelým chrupom

Dentálna hygiena. Foto: TASR/František Iván

Kamión Centra ústnej hygieny sa presúva po Slovensku a odborníci poskytujú rady týkajúce sa ústnej hygieny.

Bratislava 14. augusta (TASR) - Seniori budú môcť využiť bezplatné konzultácie o tom, ako sa starať o umelý chrup. Mobilné Centrum ústnej hygieny sa tento rok zastaví v rámci svojho turné ešte v Pezinku a v Piešťanoch.

Špeciálne upravený kamión Centra ústnej hygieny môžu záujemcovia navštíviť v nedeľu (19.8.) na medzinárodnom podujatí Dychovky v Preši v Pezinku, a to v čase od 13.00 h do 20.00 h a od 20. do 21.augusta na Námestí slobody v Piešťanoch, v čase od 10.00 h do 17.00 h.

Na doterajších dvoch zastávkach centrum poskytlo svoje služby už takmer tisícke slovenských seniorov. Tour začala v Nitre, nasledovala zastávka v Trenčíne. "Návštevníci centra sa opäť zúčastňujú prieskumu, ktorého doterajšie výsledky ukázali, že slovenskí seniori sa z roka na rok starajú o svoje zubné náhrady lepšie," uviedla dentálna hygienička Marcela Kráľovičová, ktorá je súčasťou projektu od jeho spustenia.

V porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi sa tento rok vzdelávací projekt viac zameriava na nositeľov čiastočných zubných náhrad. V hlavnej edukačnej miestnosti učia školené hostesky ako sa správne starať o zubné náhrady a odpovedajú na otázky návštevníkov. Pre bezplatné konzultácie s dentálnou hygieničkou, ktorá bude poskytovať poradenstvo nositeľom čiastočných aj celkových náhrad, je vyhradená diskrétna zóna.

V roku 2009 prvýkrát vyrazil do českých a moravských miest špeciálne upravený kamión, v ktorom školený personál poskytoval bezplatné poradenstvo nositeľom snímateľných zubných náhrad a záujemcom ukazoval, ako sa správne starať o umelý chrup. Od roku 2010 už centrum navštevuje a vzdeláva aj seniorov na Slovensku a v roku 2011 prvýkrát vyrazilo do Maďarska. Doteraz sa v centre podarilo preškoliť celkovo viac ako 18.850 nositeľov zubných náhrad.