Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Sestra údajne vykonávala eutanáziu na želanie pacientov

Ilustračné foto Foto: TASR

Nemocnica v meste Rumburk v Ústeckom kraji zdravotnú sestru prepustila.

Praha 22. augusta (TASR) - Česká polícia vyšetruje zdravotnú sestru, ktorú prepustili z nemocnice v meste Rumburk v Ústeckom kraji po úmrtí chorej pacientky. Pravdepodobne vykonávala nezákonnú eutanáziu na želanie pacientov, napísal dnes spravodajský portál iDNES.cz na základe svojich zistení. Polícia aj vedenie nemocnice zatiaľ o prípade mlčia.

Sestra podľa iDNES.cz pracovala na internom oddelení, na ktorom ležia aj veľmi vážne chorí, umierajúci pacienti. Podľa doterajších výsledkov policajného vyšetrovania plnila želanie umierajúcich, ktorí chceli skrátiť svoje utrpenie.

"Žena údajne zo súcitu dávala veľmi vážne chorým pacientom na pokraji síl viac liekov, aby im skrátila trápenie," uviedol dôveryhodný zdroj.

Riaditeľ nemocnice Darek Šváb nechcel tieto informácie komentovať vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie, ktoré nemôže narušovať.

Okrem spomínanej zdravotnej sestry vyšetrujú aj jedného z lekárov, ktorý mal na postup liečby pacientov dozerať, napísal web iDNES.cz. Kriminalisti preverujú, či urobil chyby alebo zanedbal svoje povinnosti.

Konanie sestry odhalili jej kolegyne po úmrtí pacientky na začiatku júna. Vedenie nemocnice poslalo sestru na dovolenku a podalo na ňu trestné oznámenie. Potom preverilo predchádzajúce úmrtia ďalších pacientov - sestru po tejto kontrole okamžite prepustilo.

Vedenie nemocnice zverejnilo základné informácie o prípade vo štvrtok. Uviedlo, že keby nezasiahlo, sestra by mohla ohroziť životy ďalších chorých.