Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

Severné Macedónsko je sklamané, že veto Bulharska blokuje rokovania

Zoran Zaev, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Spor môže podľa AP uškodiť aj ambíciám Albánska v súvislosti s pripojením sa k únii. Prístupové rokovania medzi oboma krajinami síce nie sú priamo prepojené, vedú sa však paralelne.

Skopje 23. júna (TASR) - Severomacedónsky premiér Zoran Zaev vyjadril v stredu sklamanie po tom, čo susedné Bulharsko odmietlo stiahnuť veto na prístupové rokovania jeho krajiny s Európskou úniou (EÚ) pre jazykový spor so Skopje. Informuje o tom agentúra AP.

"Teraz je to problém Európy. Nedokázala zastaviť jednu krajinu, ktorá blokuje proces rozšírenia kvôli bilaterálnej záležitosti,"
povedal Zaev na stretnutí s albánskym premiérom Edim Ramom.

Členská krajina únie Bulharsko chce, aby Severné Macedónsko oficiálne uznalo, že jeho jazyk má bulharské korene a skončilo s údajnou protibulharskou rétorikou. Skopje tvrdí, že v prípade svojej identity a jazyka nie je otvorené diskusii, píše AP.

Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ o tejto záležitosti rokovali v utorok na schôdzke v Luxemburgu, nedokázali však ukončiť patovú situáciu.

Spor môže podľa AP uškodiť aj ambíciám Albánska v súvislosti s pripojením sa k únii. Prístupové rokovania medzi oboma krajinami síce nie sú priamo prepojené, vedú sa však paralelne.

V záujme vyriešenia sporu bola zriadená komisia zložená zo severomacedónskych a bulharských historikov, doposiaľ sa im však nepodarilo dostať sa na spoločnú pôdu.

Táto patová situácia prichádza po desaťročia trvajúcom spore medzi Severným Macedónskom a jeho južným susedom Gréckom, píše AP. Ten vyriešila v roku 2018 dohoda, na základe ktorej si Macedónsko zmenilo názov na Severné Macedónsko.