Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Import

Singlista Martikán s miestenkou na svoju piatu olympiádu

Michal Martikán Foto: TASR/Michal Svítok

O jeho miestenke sa rozhodlo v úvodnom kole Svetového pohára slalomárov na divokej vode v Cardiffe vo Walese.

Cardiff 9. júna (TASR) - Singlista Michal Martikán si vybojoval miestenku na už svoju piatu olympiádu. O tom, že sa štvornásobný medailista na OH bude v Londýne usilovať o ďalší trblietavý kov, sa rozhodlo definitívne v úvodnom kole Svetového pohára slalomárov na divokej vode v Cardiffe vo Walese.

Michal Martikán nominačný olympijský rébus v súboji s Matejom Beňušom rozhodol už v 35-člennom semifinále. Obaja medzi desiatku finalistov nepostúpili, a tak sa porovnávali navzájom v semifinálových výsledkoch, Martikán skončil 15-ty, Beňuš 16-ty a po ME v nemeckom Augsburgu si pripísal Martikán potrebné druhé víťazstvo nad svojím konkurentom.

V Cardiffe sa počasie o niečo upokojilo, no napriek tomu fúkal v rozhraní 40-50 km/h silný vietor, ktorý v piatok zrušil všetky jazdy. Upravený program Martikánovi a Beňušovi nepadol podľa výsledkov vhod, do finále nepostúpili, na rozdiel od Alexandra Slafkovskýého, ktorý jazdu zvládol a do finále postúpil z 2. miesto. Rýchlejší od neho bol len domáci Brit David Florence.

V súboji Martikána a Beňuša sa nahromadilo dosť napätia. Najskôr štartoval Beňuš a medzi 23 bránkami, z toho so siedmimi protiprúdnymi, nazbieral až šesť trestných sekúnd, s chybami na bránkach číslo 3, 17 a 21. Trať nebola jednoduchá, tyčky bránok sa vo vetre kývali, navyše ťažké nájazdy spôsobovali dosť starostí. Vzápätí sa aj Michal Martikán nevyhol kontaktom s bránkami, na trojke a 19-ke, najviac však stratil na šestnástke, keď ho pretočilo a v poslednej chvíli strčil do bránky hlavu. Nakoniec ho od Beňuša delilo v cieli len 0,49 sekundy. Konečné poradie sa napokon muselo potvrdzovať až po proteste, pretože pochybnosti u Beňuša vyvolal ťuk na 17-ke. Na videu sa ukázal jeho ľahký dotyk do chrbta a výsledky zostali v platnosti.

Výsledky semifinále

C1 muži: 1. David Florence (V. Brit.) 99,74 (0), 2. Alexander Slafkovský (SR) 100,06 (0), 3. Nicolas Peschier (Fr.) 101,95 (0), ...nepostúpili 15. Michal Martikán 106,28 (4), 16. Matej Beňuš (obaja SR) 106,77 (6), 20. Karol Rozmuš (všetci SR) 109,05 (4)