Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Import

Sklenár k NATO: Buďme hrdí,že sme súčasťou organizácie,ktorá má zmysel

Na snímke bezpečnostný analytik Martin Sklenár. Foto: TASR TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii CD Klub bol bezpečnostný analytik Martin Sklenár.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 28. marca (TASR TV) - Slovensko by malo byť hrdé na to, že je súčasťou NATO, a to predovšetkým v súčasnej situácii, keď na susednej Ukrajine zúri vojna. V relácii CD Klub Pavla Demeša v TASR TV to pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie uviedol bezpečnostný analytik Martin Sklenár.

"Buďme na to hrdí a nebojme sa povedať, že sme súčasťou organizácie, ktorá naozaj má zmysel najmä v súčasnosti, keď chceme byť ochránení proti tomu, aby sa vojna na Ukrajine nepreliala k nám," vyhlásil Sklenár.

Zároveň poznamenal, že oslavy 20. výročia vstupu Slovenska do NATO sa zdajú byť zatiaľ veľmi vlažné. Podľa Sklenára je však dôležité si toto výročie pripomenúť a zaslúžia si to slovenskí vojaci i obyvatelia, pretože ide o zásadný úspech a míľnik v dejinách Slovenska.

"Nebojme sa pripomenúť si, že za 20 rokov sme naozaj presvedčili v NATO aj ostatných, že sme spoľahlivý, dôveryhodný a schopný partner a spojenec, ktorý dokáže veľmi dobre pomôcť aj pri obrane celej aliancie svojimi spôsobilosťami," povedal Sklenár.

"NATO je naozaj najsilnejšia organizácia obranného charakteru... Tú úroveň bezpečnosti a stability, ktorá sa odrazila aj v ekonomickom rozvoji, nevieme získať v žiadnej inej organizácii," uviedol analytik.

Pripomenul, že pred vstupom do NATO sa diskutovalo o tom, či by Slovensko nemalo zostať neutrálne. Išlo by však podľa neho o neutralitu podobnú tej ukrajinskej. Kyjev totiž v roku 1994 podpísal memorandum s iným krajinami vrátane Ruska, ktoré prisľúbili, že na ňu nezaútočia. "Bol to iluzórny scenár odsúdený na neúspech," vyhlásil Sklenár. Je preto rád, že diskusia v SR nakoniec vyústila do toho, že najlepšie záruky vie Slovensku poskytnúť NATO.

Situácia na Ukrajine a zahranično-bezpečnostná politika Ruska sú v súčasnosti dôležité aj z hľadiska ďalšieho formovania NATO. Aliancia totiž musí posunúť do modernej doby svoje plány z čias studenej vojny týkajúce sa prípadného napadnutia jedného z jej členov Ruskom. "Hlavná výzva v súčasnosti je samozrejme podporiť Ukrajinu v jej boji proti Ruskej federácii," dodal Sklenár.

Pozrite si reláciu CD Klub s Pavlom Demešom.