Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Import

Školy dostali tento rok na ovocie viac peňazí

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Do programu Školské ovocie sa v tomto školskom roku zapojilo 1925 škôl.

Bratislava 18. októbra (TASR) – Základné školy dostali na tento školský rok viac peňazí na ovocie a zeleninu. Na program Školské ovocie dostalo Slovensko z prostriedkov Európskej únie tento rok vyše 2,5 milióna eur. Minulý školský rok to bolo necelých 2,2 milióna eur.

Mária Pohanková z ministerstva pôdohospodárstva hovorí, že vždy v januári predkladajú žiadosť o navýšenie prostriedkov z EÚ. Rozpočet únie na projekt Školské ovocie je 90 miliónov eur ročne. „Keď sú z tých 90 miliónov voľné zdroje, tak oni to prerozdeľujú pre členské štáty, ktoré si požiadali o navýšenie,“ zdôvodnila Pohanková s tým, že Slovensko pred začiatkom školského roka požiadalo o tri milióny.

Do programu Školské ovocie sa v tomto školskom roku zapojilo 1925 škôl. Oproti minulému školskému roku počet zapojených škôl stúpol o vyše 200. Najviac sa do škôl distribuujú jablká, hrušky, banány, pomaranče, hrozno, mrkva, paradajky či uhorky. Deti majú nárok na 200 gramov ovocia a dva decilitre ovocnej šťavy týždenne. Časť sumy, 27 percent, hradí rodič, zvyšok ide z prostriedkov únie.

Školy majú stále väčší záujem aj o projekt Školské mlieko, ktorý prebieha už od školského roku 2004/2005. V rámci neho sa do škôl distribuujú mliečne výrobky. Na začiatku sa projekt realizoval len asi na stovke škôl, v roku 2010/2011 to bolo už vyše 1500 škôl. Podľa Andrey Markovičovej z Pôdohospodárskej platobnej agentúry však klesá počet detí, ktoré sa zapájajú v rámci škôl.

„Školy dávajú tú možnosť deťom, ale tendencia detí je opačná, akoby prestávali mať záujem,“ povedala dnes na konferencii Prevencia a zdravý životný štýl detí a mládeže v školách. Mliekarne však podľa nej majú záujem dodávať mliečne výrobky aj do tých škôl, kde sa do programu zapája málo detí. Niektoré mliekarne mliečne výrobky do škôl distribuujú prostredníctvom mliečnych automatov, v rámci Slovenska je ich okolo 270. Iné školy zas deťom dávajú mlieko pri stravovaní v jedálňach. Projekt Školské mlieko je financovaný zo štátneho rozpočtu a tiež z európskych zdrojov.