Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

Slovak Spectator- Podstúp tréning a potom publikuj

Foto:Radka Minarechová/TASR

Minulý rok sa redakcia Slovak Spectator prvýkrát rozhodla zmeniť tvorbu tejto ročenky a spoznávanie Slovenska zverila do rúk mladým, anglicky hovoriacim študentom žurnalistiky.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Slovak Spectator (SS), jediný anglický týždenník na Slovensku založený v roku 1995, vydáva okrem svojho pravidelného týždenného vydania aj viacero ďalších publikácií. Jedným z nich je aj ročenka Spectacular Slovakia, turistický sprievodca mapujúci slovenský kraj.
Minulý rok sa redakcia SS prvýkrát rozhodla zmeniť tvorbu tejto ročenky a spoznávanie Slovenska zverila do rúk mladým, anglicky hovoriacim študentom žurnalistiky. V rámci projektu „Podstúp tréning a potom publikuj“ využila kreatívnosť začínajúcich žurnalistov Katedry žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, z ktorých mal každý z nich na starosti osobitý región.
Foto: Jana Liptáková/TASR
Ako nováčikovia v tejto oblasti nielenže detailne spoznali zadaný región, ale aj zúročili svoje teoretické znalosti v praxi. Za minuloročný skúšobný projekt získal týždenník The Slovak Spectator ocenenie Via Bona Slovakia udelené Nadáciou Pontis, ktorá každoročne vyberá firmy a podnikateľov rozvíjajúcich firemnú filantropiu a podnikanie na Slovensku.

Tento rok sa tradícia opakuje. Štrnásť študentov žurnalistiky a jedenásť ďalších prispievateľov sa opäť rozhodlo zapojiť do 17. ročníka projektu. "Chcela som získať praktické skúsenosti a zistiť, ako to funguje v skutočnej redakcii. Lákali ma aj semináre so známymi ľuďmi", povedala pre Školský servis TASR Timea, prváčka bakalárskeho štúdia na Katedre žurnalistiky. Študenti sa v rozpätí od februára do apríla zúčastnili piatich prednášok: Etika novinára v teréne a v redakcii, Novinárske zručnosti v praxi, Štruktúra novinárskeho prejavu a práca so slovom, Fotografia ako aktívny nástroj sprostredkovania informácie a Video, práca s kamerou a finalizácia reportáží. Študentov poctili návštevou okrem vždy prítomného Jána Palla, vydavateľa The Slovak Specator a Beáty Balogovej, šéfredaktorky redakcie, aj Matúš Kostolný šéfredaktor denníka SME, Tomáš Rybár z TV Sme, Jana Liptáková, novinárka a fotografka.
Foto: Radka Minarechová/TASR
Zo zahraničných hostí to bol Howard Swains, novinár na voľnej nohe píšuci pre svetové magazíny z Veľkej Británie a Chris Steele-Perkins, renomovaný anglický fotograf z Magnum Photos, autor svetoznámych fotografií z Afriky, Afganistanu, Británie či z Japonska, fotografickej knihy The Teds a držiteľ viacerých ocenení. „Chcem po sebe niečo zanechať.“ hovorí o sebe fotograf. Steele-Perkins zároveň vyhotoví fotopríbeh pre tohtoročné vydanie ročenky a absolvuje spoznávanie Slovenska s budúcimi novinármi. Zo Slovenska spozná okrem nášho hlavného mesta aj Košice, Vysoké Tatry, Komárno, Banskú Štiavnicu a mnohé iné.

Projekt je rozdelený do dvoch častí. Prvá je zameraná na teoretické prednášky domácich a zahraničných odborníkov doplnené užitočnými workshopmi a druhá na individuálnu tvorbu článkov, fotografií a videí pre uznávanú ročenku. Finálny produkt bude následne zverejnený v Spectacular Slovakia 2012/2013.

Účasť na projekte je dobrovoľná a bezplatná. Finalizácia materiálov, grafické spracovanie a samotná tlač ročenky prebehne v lete tohto roka.

V rámci praktických workshopov si študenti už mohli vyskúšať improvizované riešenie etických problémov, strihanie videa, tlačovú besedu so zástupcami SACR Františkom Stanom a Norou Gubkovou, či hľadanie a oslovovanie zaujímavých ľudí na ulici a následné spracovávanie získaného materiálu. „Teraz už viem, ako napísať článok, aj podľa anglickej štruktúry, a strihať videomateriál“. Pozitívne hodnotí Kristína, ďalšia účastníčka projektu.

Lucia Rusnáková, Univerzita Komenského Bratislava