Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Import

Slovenčina je pre cudzincov lákavá, učia sa v Bratislave

Studia Academica Slovaca Foto: TASR/Štefan Puškáš

Organizátori prestížneho medzinárodného podujatia pripravili pre jeho účastníkov bohatý vzdelávací program na prehĺbenie jazykových kompetencií, ako aj slovenských kultúrnych a spoločenských reálií.



Bratislava 4. augusta (TASR) - Takmer 180 cudzincom z 38 krajín sveta sa dnes začala trojtýždňová Letná škola slovenského jazyka a kultúry. Jubilejný 50. ročník Studia Academica Slovaca (SAS) slávnostne otvorili v Aule Univerzity Komenského v Bratislave za účasti ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Petra Pellegriniho.

Ako uviedol v príhovore, organizátori prestížneho medzinárodného podujatia pripravili pre jeho účastníkov bohatý vzdelávací program na prehĺbenie jazykových kompetencií, ako aj slovenských kultúrnych a spoločenských reálií: "SAS vám ponúka vynikajúcu možnosť absolvovať vzdelávací pobyt v krajine, ktorej jazyk si osvojujete, a tak bezprostredne spoznávať špecifiká slovenského života, slovenskej mentality."

Frekventantov z Nemecka, Bieloruska, Poľska, ČR, Francúzska, Fínska, ale aj Argentíny, Číny či USA tvoria prevažne študenti, ktorí sa slovenčinu učia na zahraničných univerzitách. Sú však medzi nimi aj pedagógovia, podnikatelia, prekladatelia či predstavitelia zastupiteľstiev. "Nie je to moja prvá letná škola v Bratislave, som tu už štvrtýkrát. Mám rád bratislavskú atmosféru aj letnú školu. Je dobre organizovaná, sú tu najväčší a najzaujímavejší prednášatelia súčasnej slovenskej filológie," uviedol pre TASR Slovák z Maďarska György Rágyanszki, ktorý sa po slovensky učí už od základnej školy a v súčasnosti študuje slovenský jazyk a literatúru na univerzite v Budapešti. Z programu, ktorý ponúka tohtoročná SAS, sa teší na exkurziu do Banskej Štiavnice či Skalice, ale aj ochutnávku tradičných slovenských jedál a prezentáciu slovenského folklóru. "Môžeme sa naučiť slovenské ľudové piesne, favoritmi sú napríklad Ešte si ja, ešte si ja pohár vínka vypijem alebo Anička dušička. To máme každý rok, pre cudzincov sú to tie najtypickejšie slovenské ľudové piesne," doplnil s úsmevom.

Z Belgicka zavítala do Bratislavy pôvodom Nemka Elisabeth. "Už som tu druhýkrát. Tak sa mi to minulý rok páčilo, že som prišla späť. Teším sa na dobrú spoločnosť a super prednášky. S vyučovaním som veľmi spokojná," pochválila letnú školu simultánna tlmočníčka, ktorá chce znalosť slovenčiny využiť pri svojej práci pre Európsku komisiu, Európsku radu a iné inštitúcie.

Viac nájdete TU.