Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Slovensko nepodceňuje riziká pandémií

ilustračná foto Foto: TASR

Rada EÚ pre zdravotníctvo dnes v Luxemburgu rokovala o smerovaní v oblasti závažných cezhraničných ohrození zdravia občanov a o dôsledkoch nárastu počtu kmeňov odolných voči antibiotikám.

Luxemburg 22. júna (TASR) - Všetky slovenské pripomienky boli akceptované a zakomponované do návrhu programu, zhodnotila ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská svoju účasť na Rade EÚ pre zdravotníctvo, ktorá zasadala v Luxemburgu.

"Na dnešnom zasadnutí Rady sme rokovali o troch zásadných bodoch," uviedla ministerka v rozhovore pre TASR. Najskôr to bolo všeobecné smerovanie tretieho viacročného akčného programu EÚ v oblasti zdravia, kde ostatní ministri akceptovali všetky prednesené pripomienky slovenskej delegácie. Ministri tiež rokovali o smerovaní v oblasti závažných cezhraničných ohrození zdravia občanov EÚ a o dôsledkoch a vplyve antimikrobiálnej rezistencie pre sektor ľudského zdravia a pre veterinárnu oblasť.

"Slovensko podporuje konzultácie s ostatnými členskými štátni a sme za to, aby sme boli pripravení na situáciu, ktorú v tejto chvíli nevieme ani reálne vyhodnotiť, napríklad v prípade nejakej pandémie," uviedla Zvolenská na okraj rokovaní o aspektoch cezhraničných ohrození pre zdravie Európanov. Slovensko podľa nej tieto možné riziká vôbec nepodceňuje.

Šéfka slovenského rezortu zdravotníctva pripomenula dôležitosť vzdelávania a informovania občanov z hľadiska rezistencie antibiotík, keď súčasné trendy poukazujú na to, že veľmi rýchlo rastie počet kmeňov odolných voči antibiotikám.

Zvolenská v tejto súvislosti uviedla, že je veľmi dôležité, aby o aspekte, ktorý nie je priaznivý pre našu spoločnosť, bola informovaná nielen odborná, ale aj laická verejnosť. Problém je podľa nej aj v tom, keď starostliví rodičia často preháňajú a príliš rýchlo dávajú svojim deťom antibiotiká.

"Tento aspekt je dôležitý aj z veterinárneho hľadiska. Lebo netreba zabúdať, že potrava, ktorú prijímame, je podstatná z hľadiska prevencie a snáh ako neochorieť," povedala Zvolenská. To podľa nej znamená medzirezortnú spoluprácu a pôsobenie, aby sa ani zvieracou cestou, teda prostredníctvom stravovacieho reťazca nedostávali ku nám antibiotiká v takom veľkom rozsahu ako doteraz.