Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Import

Jubilujúci Maroš Kramár: Zo všetkého mám najradšej divadlo

Na snímke herec Maroš Kramár. Foto: TASR - Martin Baumann

Jednu z hlavných úloh odohral Maroš Kramár v roku 2017 vo filme režisérky Mariany Čengel Solčanskej s názvom Únos.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 26. apríla (TASR) – Patrí k najobľúbenejším hercom nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Stvárnil viac než stovku filmových a televíznych úloh.

Prirátať k tomu možno aj televízne seriály či moderovanie relácií. Jednou z nich sú aj Zázraky přírody, ktoré vysiela Česká televízia a Maroš Kramár ich uvádza po česky.

Známy herec a moderátor bude mať dnes (26. apríla) 65 rokov.

"Zo všetkého mám najradšej divadlo, lebo na divadle ma nič nebolí. Cítim od ľudí, ako ma nabíjajú energiou. Bolesť cítim až pri klaňačke. Okrem inej práce hrám už 26 rokov hru Mandarínková izba, ďalej napríklad Lordov. Okrem toho hrám pre malý počet divákov v mojom staromládeneckom byte v Bratislave s Jurajom Hrčkom hru Tajomné variácie, kde sa zmestí len zopár ľudí. A so spoločnosťou Múza Teatro účinkujem v hre Už ti nikdy nenaletím." povedal pre TASR známy herec.

Maroš Kramár sa narodil 26. apríla 1959 v Bratislave ako syn herca Jána Kramára a vnuk herca a režiséra Jána Klima. Do rodiny patrí aj ďalší známy herec Alojz Kramár, strýko Jána Kramára.

Herec Maroš Kramár (na sn.) je najobľúbenejšou tvárou televíznej obrazovky. Z ankety Osobnosť televíznej obrazovky za rok 2005 si totiž 8. februára 2006 odniesol titul Absolútny OTO, keďže od divákov získal najvyšší počet hlasov.
Foto: TASR - Martin Baumann Bratislava


Najmladší člen rodiny Kramárovcov vyrastal na divadelných rozprávkach, ktoré jeho otec hrával na bratislavskej Novej scéne. Herecké rodinné prostredie a talent predurčili Maroša Kramára na hereckú kariéru. Herectvo chcel aj študovať, ale v tom čase ešte nebol na bratislavskom konzervatóriu otvorený herecký odbor.

Odišiel teda do Brna, kde v roku 1978 úspešne ukončil štúdium herectva na štátnom konzervatóriu. V rokoch 1978-1979 pôsobil v divadle v Brne, neskôr účinkoval v Divadle Andreja Bagara v Nitre (1979-1985). V roku 1985 sa stal členom Činohry Slovenského národného divadla (SND).

Pred kamerou sa objavil už ako šesťročný. Svoju prvú hlavnú postavu si zahral ako dvanásťročný v televíznej inscenácii Ivko a jeho mať (1971) podľa rovnomennej knihy Jána Bodeneka. Prvú filmovú úlohu za riekou Moravou získal v trinástich rokoch. Bol to film Pověst o stříbrnej jedli (1973) v réžii Františka Vláčila. V tej úlohe musel hovoriť po česky. Nakrúcalo sa tri mesiace vo Velkých Karloviciach, kde musel chodiť aj do školy. Vďaka tomu si mohol češtinu natrénovať. To sa mu zišlo, keď robil prijímačky na brnianske konzervatórium, kde napokon študoval.

Je známy aj z filmov Ďaleko je do neba (1972), Náš dědek Jozef (1976), Aktovka (1978) či Výlet do mladosti (1983). Zahral si aj vo filme Iná láska (1985), kde ho ako mladého medika podmienečne odsúdia a vyhodia zo školy pre nedovolenú interrupciu. V roku 1986 si zahral v úspešnom seriáli Alžbetin dvor.

V SND sa uviedol postavou posla v antickej hre Médea (1985). Stvárnil napríklad ženícha v hre Krvavá svadba (1989), ktorú napísal španielsky básnik Federico Garcia Lorca a naštudoval ju Jozef Bednárik. Účinkoval tiež v situačnej komédii Chrobák v hlave.

Herec sa zhostil aj úlohy v hre Lordi, ktorá vznikla na základe korešpondencie slávneho Oscara Wildea. V salónnej komédii, ktorá si uťahuje z mužskej samoľúbosti, ale je aj oslavou pevného priateľstva, bizarnú zápletku rozohrali traja lordi v podaní Maroša Kramára, Jozefa Vajdu a Petra Šimuna.

V roku 1994 si zahral vo filme Na krásnom modrom Dunaji, celovečernom debute absolventa FAMU Štefana Semjana.

Účastník rallye herec Maroš Kramár z vozidlom Morgan + 8 z roku 1969 v pozornosti mladých turistov v centre Kremnici.
Foto: Jozef Ďurník


Nové storočie prinieslo Marošovi Kramárovi niekoľko ponúk na účinkovanie v slovenských aj českých televíznych seriáloch. Zahral si v seriáli Medzi nami (2005). V tom čase sa stal v roku 2005 absolútnym víťazom diváckej ankety Osobnosť televíznej obrazovky (OTO). Nechýbal ani v českom seriáli Letiště (2006) alebo v úspešnom v televíznom projekte z lekárskeho prostredia Ordinácia v ružovej záhrade (2007). Prijal tiež rolu v seriáli Búrlivé víno (2012), kde stvárnil postavu intrigána Mira Petranského.

Ako televízny moderátor sa predstavil v reláciách Sedem s.r.o., Inkognito či Bonzáčik, v súčasnosti stále moderuje český zábavný program Zázraky přírody po boku Vladimíra Kořena.

Jednu z hlavných úloh odohral Maroš Kramár v roku 2017 vo filme režisérky Mariany Čengel Solčanskej s názvom Únos.

Herec bol ženatý s právničkou Tamarou Nikitinovou. Dvojica má spolu tri deti, dcéru Tamaru a synov Timura a Marka. Kramárove deti zdedili herecký talent po otcovi. Timur a Marek si zahrali postavy v seriáloch Búrlivé víno a Chlapi neplačú.

O 26 rokov mladšia priateľka Ina, s ktorou tvoria pár približne päť rokov, mu na svet pred pár dňami porodila dcéru, ktorá dostala meno Rija. "Okrem toho, že som sa stal znova otcom, mám aj 5-mesačnú vnučku. Prežívam krásny osobný život," dodal pre TASR Kramár. Jeho syn Timur je otcom dcérky, ktorej dali rodičia meno Noelani.